Jak připravit hlívu ústřičnou s cibulí a smetanou | jednoduchý univerzální recept z hub
Jak připravit hlívu ústřičnou s cibulí a smetanou | jednoduchý univerzální recept z hub. Hlíva ústřičná je houba, která je k dispozici během celého roku. Při vhodných podmínkách pro růst ji od podzimu můžete nalézt při vycházce v přírodě, kdo nerad houbaří, koupí ji v nejbližším supermarketu. Houba je poměrně tuhá, ale obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek, proto ji občas zařaďte do jídelníčku. Vyžaduje trochu delší tepelnou úpravu než jiné houby, avšak chutí některé druhy dokonce předčí. V článku naleznete tip, jak hlívu jednoduše připravit.
Co je potřeba
- 300 g čerstvé hlívy
- 200 g cibule
- 300 ml 30% smetany
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 bobkový list
Hlívu ústřičnou naleznete na dřevě listnáčů většinou ve větším množství. Pokud máte štěstí a naleznete ji, neváhejte a sklízejte! Využijete ji v kuchyni i jinak, inspiraci najdete zde https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-hlivu-ustricnou-pro-zdravi-recept-na-tinkturu-z-hlivy-ustricne.html
Z tohoto základu snadno připravíte dresing, který se hodí k chipsům, hranolkům, cibulovým kroužkům i grilovanému masu. Stačí upečenou směs rozmixovat, a dochutit. Na zředění se hodí zakysaná smetana. Omáčka má výrazně houbovou chuť. Okořenit ji můžete podle vlastní fantazie, ale pozor, abyste nepřekryli chuť hub. Omáčka chutná vlažná i studená.
Tipy
Do rozmixované směsi můžete také přidat jemně strouhaný sýr a máte výbornou pomazánku.
Diskuze k článku