Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit grog – horký alkoholický nápoj | recept

Jak připravit grog – horký alkoholický nápoj | recept

Grog patří k oblíbeným horkým nápojům, zvláště v zimních mrazivých dnech. Grog je původně nápojem britských námořníků, kteří jej připravovali z citrusové šťávy (citronové nebo pomerančové) a jamajského rumu. Příprava grogu je velice snadná, postačí vám totiž pouze čtyři základní ingredience, rum, voda, cukr a plátek citrónu. Existuje však rozmanité množství různých druhů grogu. Můj text vám přináší recept a inspiraci na přípravu těch nejznámějších.

Co je potřeba

  • rum
  • voda
  • krupicový cukr
  • citrón

Jiné druhy než klasický grog:

  • hřebíček
  • skořice
  • griotka
  • červené víno
  • vaječné žloutky
  • vanilkový lusk
1

Klasický jednoduchý grog

Hrneček naplňte ze 2/3 vařící vodou. Ve vroucí vodě rozpusťte krupicový cukr – cca 2-3 malé lžičky, a zbytek dolijte rumem – cca 4 cl = 1 malý panák rumu. Na závěr přidejte oloupaný plátek citrónu. Klasický grog máte hotový. Snadno si můžete připravit i nealkoholickou variantu klasického grogu, kdy je postup naprosto stejný, jen místo panáka rumu, přidáte rumovou tresť (stačí nepatrné množství – cca 1/2 jedné malé lžičky).

2

Grog z griotky

Griotkový grog je velmi oblíbený zejména u žen a to pro svou sladkou chuť. Postup je obdobný jako u klasického grogu. Hrneček naplníme ze 2/3 vařící vodou, rozpustíme krupicový cukr cca 2-3 malé lžičky a přidáme 2 cl rumu a 4 cl griotky. Na závěr přidáme oloupaný plátek citrónu.

3

Skandinávský grog

Skandinávský grog je na přípravu obtížnější a to zejména kvůli ingrediencím. Při přípravě skandinávského grogu (celkem pro 4 osoby) budete potřebovat červené víno cca 0,5 l, 0,2 l brandy, 150 g krupicového cukru, 15 ks oloupaných mandlí, 50 g rozinek, 3 hřebíčky, 1 ks nemleté skořice, 1 vanilkový lusk. Do kastrůlku si nalijte červené víno, přidejte k němu krupicový cukr, hřebíček, skořici a vanilku. Víno přiveďte k varu. Nechte chvíli odstát, potom přilijte brandy. Před rozléváním do sklenic přeceďte přes sítko a podávejte opět s oloupaným plátkem citrónu.

4

Grog z karamelu

Pro přípravu karamelového grogu (celkem pro 4 osoby) budete potřebovat základní ingredience jako 0,5 l rumu, 0,5 l vody, 5 malých lžic cukru, citrón, plátek másla, 5 ks hřebíčku, 2 ks nemleté skořice. V kastrůlku cukr opatrně zkaramelizujte, přidejte vodu, hřebíček a skořici. Krátce povařte (nepřivádějte až k varu), přidejte rum a až nyní zahřejte k varu. Takto připravený grog odstavte. Do sklenic přidejte plátek másla a oloupaný citrón. Teprve nyní můžete do sklenic vlít uvařený grog. Vytvoří se vám bohatá pěna, která je pro karamelový grog typická. Právě přes tuto pěnu by se měl karamelový grog pít.

5

Grog s vaječnými žloutky

Pro přípravu grogu s vaječnými žloutky (celkem pro 4 osoby) budete potřebovat opět 0,25 l rumu, 0,5 l vody, 6 malých lžic cukru, 4 vaječné žloutky, 4 plátky oloupaného citrónu. Nejdříve smíchejte žloutky s rumem, takto vzniklou směs přidejte do sklenic. Do vody přidejte cukr a přiveďte k varu. Poté nalijte přímo do sklenic na žloutkovo-rumovou směs. Přidejte plátek citrónu. Grog s vaječnými žloutky máte hotový.

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.