Jak připravit fazolové lusky se slaninou | recept
Fazolové lusky se slaninou | recept. Fazolové lusky jsou k dispozici po celý rok buď zmrazené, nebo v některých větších obchodech i čerstvé. Dají se lehce v našich podmínkách vypěstovat na zahrádce, dokonce i v balkonových truhlících (mám vyzkoušeno). Syrové lusky jsou nevhodné ke konzumaci, musí se vždy povařit několik minut. Dnes už se pěstují druhy bez postranních tuhých vláken, takže i jejich čištění je záležitostí několika minut. K této zelenině mají mnozí odpor, doporučuji zkusit ho překonat. Uvidíte, že si tuto báječnou zeleninu zamilujete. Připravuje se na mnoho různých způsobů. Jeden nabízíme.
Co je potřeba
Množství je orientační
- zelené fazolky
- pórek
- libová anglická slanina
- sůl
- mletý černý pepř
- česnek
- vejce
Čerstvým fazolovým luskům odstraňte konce a pokrájejte je na menší části. U zmrazených tato fáze odpadá, lusky jsou připraveny ihned k použití. V hrnci přiveďte vodu k varu. Osolte ji teprve tehdy, začne-li vřít. Osolené vodě trvá delší dobu než začne vařit. Do vroucí vody vhoďte fazolky a uvařte je do poloměkka. Následně ochlaďte na sítu pod studenou vodou. Prozatím je odložte stranou.
Míchejte, aby se směs nepřipalovala. Když jsou fazolky měkké (ale ne rozvařené), je hotovo. Žádný tuk se nemusí přidávat, protože slanina pustí ještě trochu tuku a bude krásně křupavá. Hotové lusky se mohou podávat jako příloha k masu, nebo se sázeným vejcem. Jsou chutné i jako samostatný pokrm, v tom případě doporučuji přidat velmi jemně strouhaný, chuťově výrazný sýr (typu parmezán).
Diskuze k článku