jaktak.cz

Jak připravit fazolové lusky se slaninou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Fazolové lusky se slaninou | recept. Fazolové lusky jsou k dispozici po celý rok buď zmrazené, nebo v některých větších obchodech i čerstvé. Dají se lehce v našich podmínkách vypěstovat na zahrádce, dokonce i v balkonových truhlících (mám vyzkoušeno). Syrové lusky jsou nevhodné ke konzumaci, musí se vždy povařit několik minut. Dnes už se pěstují druhy bez postranních tuhých vláken, takže i jejich čištění je záležitostí několika minut. K této zelenině mají mnozí odpor, doporučuji zkusit ho překonat. Uvidíte, že si tuto báječnou zeleninu zamilujete. Připravuje se na mnoho různých způsobů. Jeden nabízíme.

Co je potřeba

Množství je orientační

  • zelené fazolky
  • pórek
  • libová anglická slanina
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • česnek
  • vejce

Krok 1

Čerstvým fazolovým luskům odstraňte konce a pokrájejte je na menší části. U zmrazených tato fáze odpadá, lusky jsou připraveny ihned k použití. V hrnci přiveďte vodu k varu. Osolte ji teprve tehdy, začne-li vřít. Osolené vodě trvá delší dobu než začne vařit. Do vroucí vody vhoďte fazolky a uvařte je do poloměkka. Následně ochlaďte na sítu pod studenou vodou. Prozatím je odložte stranou.

Krok 2

Libovější anglickou slaninu nakrájejte na proužky a na pánvi vysmažte tuk. Ten slijte a můžete ho po ztuhnutí namazat na chleba, použít na osmažení cibulky, pod vajíčka atd. Tuk se odstraňovat nemusí, záleží na vás.

Krok 3

Na pánev ke slanině přihoďte pórek pokrájený na jemné proužky. Ihned ho posolte a promíchejte s masem. Až zelenina zavadne, přidejte fazolky, pepř a podle chuti česnek

Krok 4

Míchejte, aby se směs nepřipalovala. Když jsou fazolky měkké (ale ne rozvařené), je hotovo. Žádný tuk se nemusí přidávat, protože slanina pustí ještě trochu tuku a bude krásně křupavá. Hotové lusky se mohou podávat jako příloha k masu, nebo se sázeným vejcem. Jsou chutné i jako samostatný pokrm, v tom případě doporučuji přidat velmi jemně strouhaný, chuťově výrazný sýr (typu parmezán).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-fazolove-lusky-se-slaninou-recept.html