Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit falafel | recept na smažené cizrnové karbanátky

Falafel | recept na smažené cizrnové karbanátky. Falafel je zdravý luštěninový pokrm, který pochází z Egypta a konzumuje se zejména na Středním východě a v severní Africe. Jedná se o smažené cizrnové kuličky či karbanátky, jež se nejčastěji konzumují v pita chlebu se salátem, připravit si k nim však můžete libovolnou přílohu podle Vaší chuti. Cizrna se před použitím nevaří, recept na falafel je proto (mimo máčení cizrny a odpočívání těsta) velmi rychlý a jednoduchý.

Co je potřeba

  • 1 hrnek sušené cizrny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř a další koření, čerstvé bylinky
  • Rostlinný olej na smažení
1

Cizrna neboli římský hrách patřící mezi luštěniny je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů A, C a E, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a dalších minerálů. Do falafelu se používá čerstvá petrželka či nať koriandru, z koření pak římský kmín, mletý koriandr a kajenský pepř (místo něj se v některých receptech přidává chilli).

2

A jaký je postup?

Cizrnu přebereme, propláchneme a namočíme ji přes noc do vody (nejlépe alespoň na 12 hodin). Druhý den cizrnu opět propláchneme, přecedíme ji a nasypeme do mixéru. Přidáme k ní prolisovaný česnek, na čtvrtiny pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme a přidáme čerstvé bylinky. Vše rozmixujeme tak, aby v cizrnové hmotě zůstaly malé kousky. Těsto poté dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

3

Z  těsta tvarujeme kuličky či placičky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje na středním plameni dozlatova.

4

Falafel podáváme v již zmíněném pita chlebu se zeleninou a jogurtovým dresinkem. Falafelem však můžete naplnit také tortillu nebo k němu podávat kuskus, brambory nebo jen zeleninový salát.

Tipy

  • Kuličky můžete místo smažení také upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, falafel bude mnohem méně kalorický, avšak ne tak křupavý. Kuličky před pečením potřete rostlinným olejem.
  • Místo klasické cibule lze přidat jarní cibulku.
  • V některých receptech doporučují přidat do těsta trochu hladké mouky, není to však nezbytné.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.