Jak připravit falafel | recept na smažené cizrnové karbanátky
Falafel | recept na smažené cizrnové karbanátky. Falafel je zdravý luštěninový pokrm, který pochází z Egypta a konzumuje se zejména na Středním východě a v severní Africe. Jedná se o smažené cizrnové kuličky či karbanátky, jež se nejčastěji konzumují v pita chlebu se salátem, připravit si k nim však můžete libovolnou přílohu podle Vaší chuti. Cizrna se před použitím nevaří, recept na falafel je proto (mimo máčení cizrny a odpočívání těsta) velmi rychlý a jednoduchý.
Co je potřeba
- 1 hrnek sušené cizrny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř a další koření, čerstvé bylinky
- Rostlinný olej na smažení
Krok 1
Cizrna neboli římský hrách patřící mezi luštěniny je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů A, C a E, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a dalších minerálů. Do falafelu se používá čerstvá petrželka či nať koriandru, z koření pak římský kmín, mletý koriandr a kajenský pepř (místo něj se v některých receptech přidává chilli).
Krok 2
A jaký je postup?
Cizrnu přebereme, propláchneme a namočíme ji přes noc do vody (nejlépe alespoň na 12 hodin). Druhý den cizrnu opět propláchneme, přecedíme ji a nasypeme do mixéru. Přidáme k ní prolisovaný česnek, na čtvrtiny pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme a přidáme čerstvé bylinky. Vše rozmixujeme tak, aby v cizrnové hmotě zůstaly malé kousky. Těsto poté dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3
Z těsta tvarujeme kuličky či placičky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje na středním plameni dozlatova.
Krok 4
Falafel podáváme v již zmíněném pita chlebu se zeleninou a jogurtovým dresinkem. Falafelem však můžete naplnit také tortillu nebo k němu podávat kuskus, brambory nebo jen zeleninový salát.
- Kuličky můžete místo smažení také upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, falafel bude mnohem méně kalorický, avšak ne tak křupavý. Kuličky před pečením potřete rostlinným olejem.
- Místo klasické cibule lze přidat jarní cibulku.
- V některých receptech doporučují přidat do těsta trochu hladké mouky, není to však nezbytné.