Jak připravit ďábelskou omáčku k masu | recept
Ďábelská omáčka k masu | recept. Sezona grilování je tu a receptů na omáčky a různé dipy k masu není nikdy dost. Dnešní recept je na ostrou meruňkovou omáčku, která se hodí jako příloha k masu i jako marináda na maso na gril. Všechny potřebné suroviny jsou přírodní, omáčka neobsahuje žádné průmyslově vyráběné suroviny. Meruňky je možné nahradit meruňkovou zavařeninou (pak musíme upravit množství přidávaného cukru).
Co je potřeba
- 1 kg meruněk
- 1 palice česneku
- 3 cibule i s natí
- feferony podle chuti, čím víc, tím lépe :)
- 4 červené papriky
- rozmarýn, tymián nebo jiné zelené koření
- 1 lžíce soli
- 5 lžic cukru
- vinný ocet asi 1 dl
- polovina lžíce celého pepře
Když směs v kastrolu zhoustne, přidáme zelené natě, cukr, sůl a pepř. Za stálého míchání odpařujeme zbylou vodu, aby výsledná směs měla hustotu kečupu. Aby se omáčka, vzhledem k vyššímu obsahu cukru, nepřipalovala, podlijeme vinným octem. Ocet může být i jablečný nebo obyčejný lihový, odpaří se, nezanechá chuťovou stopu.
Když je směs pěkně hustá, bez vody, jen se zeleninou v malých kouscích, je tepelná příprava u konce. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme, ochutnáme a dochutíme. Před mixováním nezapomeneme vyjmout meruňkové pecky, mixér to ocení :) Výsledná omáčka by měla být ostrá, slano sladká, s výraznou chutí meruněk. Chuť se po několika dnech změní, chuť jednotlivých ingrediencí se propojí a omáčka se rozleží. Takže jen dosolte nebo přislaďte.
Diskuze k článku