Jak připravit čočku s mangoldem
Jak připravit čočku s mangoldem | recept na vegetariánské jídlo z čočky. Čočka s mangoldem představuje plnohodnotný vegetariánský pokrm, který je velmi chutný a jednoduchý na přípravu, navíc však obsahuje dostatek bílkovin i dalších cenných látek. Jídlo připravíte z jakéhokoliv druhu čočky, nejrychleji hotová bude čočka červená.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 velká mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 250 g mangoldu zbaveného řapíků
- 1 hrnek suché čočky
- zhruba 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky
Nakonec do směsi vmícháme nahrubo nasekaný mangold a vše ještě několik minut dusíme na mírném ohni.
Čočku s mangoldem podle potřeby dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Pokrm podáváme teplý či studený, s čerstvým pečivem. Lze jej posypat také strouhaným sýrem (skvěle se hodí např. feta či balkánský sýr).
Tipy
Pokrm lze dochutit také chilli papričkou nebo kari kořením. Přidat můžete i trochu citronové šťávy.
Z bylinek je možné použít např. šalvěj, saturejku, petrželku, bazalku či tymián.
Mangold se dá nahradit špenátem, případně doplnit čerstvými či konzervovanými rajčaty.
Pokud chcete zužitkovat i řapíky, nakrájejte je na malé kousky a přidejte je do pokrmu již s mrkví a řapíkatým celerem. Vyžadují delší tepelnou úpravu než listy.
Diskuze k článku