Jak připravit čočku s mangoldem
Jak připravit čočku s mangoldem | recept na vegetariánské jídlo z čočky. Čočka s mangoldem představuje plnohodnotný vegetariánský pokrm, který je velmi chutný a jednoduchý na přípravu, navíc však obsahuje dostatek bílkovin i dalších cenných látek. Jídlo připravíte z jakéhokoliv druhu čočky, nejrychleji hotová bude čočka červená.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 velká mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 250 g mangoldu zbaveného řapíků
- 1 hrnek suché čočky
- zhruba 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky
Krok 1
Mangold patří mezi výborné zdroje kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B, vitamínu C, železa, draslíku, vápníku, hořčíku a mnoha jiných cenných látek. Nalezneme v něm také rutin, který zlepšuje pružnost a pevnost cév.
Krok 2
Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Oloupanou mrkev a omytý řapíkatý celer pokrájíme na malé kousky.
Krok 3
V hluboké pánvi či hrnci rozpálíme olivový olej a posléze na něm doměkka osmažíme cibuli. Následně přidáme i česnek, mrkev a řapíkatý celer. Vše několik minut restujeme.
Krok 4
Poté přisypeme čočku, vše zalijeme vodou či zeleninovým vývarem a ochutíme solí a pepřem. Do pánve či hrnce vložíme snítku čerstvých bylinek a směs dusíme na mírném ohni asi 30–40 minut (v případě červené čočky stačí asi 15 minut) do změknutí čočky.
Krok 5
Nakonec do směsi vmícháme nahrubo nasekaný mangold a vše ještě několik minut dusíme na mírném ohni.
Čočku s mangoldem podle potřeby dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Pokrm podáváme teplý či studený, s čerstvým pečivem. Lze jej posypat také strouhaným sýrem (skvěle se hodí např. feta či balkánský sýr).
Pokrm lze dochutit také chilli papričkou nebo kari kořením. Přidat můžete i trochu citronové šťávy.
Z bylinek je možné použít např. šalvěj, saturejku, petrželku, bazalku či tymián.
Mangold se dá nahradit špenátem, případně doplnit čerstvými či konzervovanými rajčaty.
Pokud chcete zužitkovat i řapíky, nakrájejte je na malé kousky a přidejte je do pokrmu již s mrkví a řapíkatým celerem. Vyžadují delší tepelnou úpravu než listy.