Jak připravit bílý nugát | recept na cukrovinku. Bílý nugát určitě znáte jako pouťovou cukrovinku, nebo z obchodů jako košický med. My jsme mu říkali měkký turecký med a patřil k oblíbeným sladkostem. Jestliže vám zbyly vaječné bílky a nevíte co s nimi, zkuste si tuto sladkou pochoutku připravit. Rozkrájená na malé kousky může být i jedním z druhů vánočního cukroví.
Co je potřeba
5 bílků
200 g krupicového cukru
100 g medu
400 g směsi ořechů a mandlí
dortové oplatky
1
Cukr a med smíchejte a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs stále míchejte. Jakmile se cukr spojí s medem v hustý roztok, odstavte.
2
Vyšlehejte ve vodní lázni tuhý sníh z bílků. Do pevného sněhu tenkýmpramínkem přilévejte horký med s cukrem a stále šlehejte, nejlépe za pomoci kuchyňské techniky.
3
Šlehejte tak dlouho, dokud není hmota hustá. Správně ušlehaná se odlučuje odnádoby. Vyjměte misku z lázně a šlehejte do vychladnutí.
4
Do vychladlé cukrové směsi vmíchejte směs různých druhů ořechů a mandle. Můžete je předem lehce a nasucho opražit na pánvi nebo v troubě. Na fotografii jsou rozinky, ale před nimi varuji. Zkusila jsem je přidat a opravdu to není dobré. Nugát je hodně sladký a rozinky působily rušivě, byly výrazně kyselé.
5
Takto připravenou ořechovou hmotu rozetřete na dortové oplatky asi na výšku tři čtvrtě centimetru. Přikryjte další oplatkou a zatěžkejte třeba pekáčkem s vodou nebo kuchyňským prkýnkem. Nechte v pokojové teplotě 24 hodin. Pak krájejte na řezy a můžete zdobit čokoládovou polevou.
Domácí ochucený turecký med | recept na turecký med v oplatce. Recept na tuto cukrovinku byl poprvé otištěn v knize Dobroty z medu, vydané v roce 1931…
Domácí turecký med | recept. Mnoho z vás si jistě pamatuje turecký med prodávaný na poutích. Byl vystaven ve velkých blocích a prodavač sekáčkem odsek…
Jak vyrobit jedlý dárek pro přátele | recept na nugát. Jedlé dárky jsou čím dál víc oblíbenější. Zvláště, pokud jsou sladké a lahodné jako například t…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku