Jak připravit bílý nugát | recept na cukrovinku
Jak připravit bílý nugát | recept na cukrovinku. Bílý nugát určitě znáte jako pouťovou cukrovinku, nebo z obchodů jako košický med. My jsme mu říkali měkký turecký med a patřil k oblíbeným sladkostem. Jestliže vám zbyly vaječné bílky a nevíte co s nimi, zkuste si tuto sladkou pochoutku připravit. Rozkrájená na malé kousky může být i jedním z druhů vánočního cukroví.
Co je potřeba
- 5 bílků
- 200 g krupicového cukru
- 100 g medu
- 400 g směsi ořechů a mandlí
- dortové oplatky
Krok 1
Cukr a med smíchejte a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs stále míchejte. Jakmile se cukr spojí s medem v hustý roztok, odstavte.
Krok 2
Vyšlehejte ve vodní lázni tuhý sníh z bílků. Do pevného sněhu tenkým pramínkem přilévejte horký med s cukrem a stále šlehejte, nejlépe za pomoci kuchyňské techniky.
Krok 3
Šlehejte tak dlouho, dokud není hmota hustá. Správně ušlehaná se odlučuje od nádoby. Vyjměte misku z lázně a šlehejte do vychladnutí.
Krok 4
Do vychladlé cukrové směsi vmíchejte směs různých druhů ořechů a mandle. Můžete je předem lehce a nasucho opražit na pánvi nebo v troubě. Na fotografii jsou rozinky, ale před nimi varuji. Zkusila jsem je přidat a opravdu to není dobré. Nugát je hodně sladký a rozinky působily rušivě, byly výrazně kyselé.
Krok 5
Takto připravenou ořechovou hmotu rozetřete na dortové oplatky asi na výšku tři čtvrtě centimetru. Přikryjte další oplatkou a zatěžkejte třeba pekáčkem s vodou nebo kuchyňským prkýnkem. Nechte v pokojové teplotě 24 hodin. Pak krájejte na řezy a můžete zdobit čokoládovou polevou.