Jak přichystat vajíčkovou pomazánku s medvědím česnekem | recept
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem | recept. Medvědí česnek se v posledních letech stal velkou módou, ačkoli je využíván už po generace. Jeho listy se trhají právě nyní zjara, ještě než začne rostlinka kvést. Mají štiplavou česnekovou chuť a jsou plné vitamínů. Pokud máte v dosahu lužní les, kde medvědí česnek roste, určitě neváhejte a natrhejte si ho. Vyzkoušejte z něj připravit třeba pomazánku podle následujícího receptu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 1 lžíci majonézy
- 100 g žervé nebo lučiny
- 1 lžíci zakysané smetany
- 1 jarní cibulku
- 1 lžičku dijonské hořčice (nemusí být)
- sůl, pepř a mletou papriku na dochucení
- 2 hrsti medvědího česneku
- chléb nebo pečivo k podávání
V prvním kroku je třeba uvařit vejce natvrdo. Poté je necháme zcela zchladnout, oloupeme je a nastrouháme do hlubší misky najemno. Medvědí česnek opereme a osušíme nejlépe v odstředivce na salát. Následně ho natrháme na menší kusy, naházíme do mixéru, přidáme asi lžíci až dvě vody a rozmixujeme ho na kaši. Případně, pokud vám nebo vašim strávníkům nevadí hrubší konzistence pomazánky, můžete medvědí česnek pouze nasekat nadrobno.
Ať už zvolíte jakýkoli postup, dále pak česnek přesuneme do misky s vajíčky a promícháme. Přidáme majonézu, žervé a zakysanou smetanu na zjemnění a vše důkladně propracujeme vidličkou.
V dalším kroku si opereme jarní cibulku a nakrájíme ji nadrobno, část můžeme ponechat na ozdobu a část přidáme do pomazánky. Případně můžeme ještě přidat trochu dijonské hořčice, která všechny chutě podtrhne. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.
Pomazánku můžeme nechat před podáváním trochu vychladit. Poté ji mažeme na chléb nebo pečivo, můžeme dozdobit zbylou jarní cibulkou a podáváme.
Diskuze k článku