Jak přichystat teplý salát z kořenové zeleniny | recept
Teplý salát z kořenové zeleniny | recept. Máte rádi zeleninu na všechny způsoby? Ale také se vám v zimě nechce jíst studenou čerstvou zeleninu? Podle některých názorů je v chladnějších částech roku, kdy je většina zeleninového sortimentu z dovozu, nejlépe konzumovat zeleninu kořenovou, která bývá z českých zdrojů, neboť vydrží. U některých druhů se doporučuje šetrná tepelná úprava, lépe se pak uvolní vitamíny a další látky v nich ukryté, které tak lidský organismus dokáže lépe využít. Vyzkoušejte následující recept na teplý salát z kořenové zeleniny.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- půlku bulvy celeru
- 1 kořen petržele
- 1–2 mrkve
- lahůdkovou cibulku
- 1 lžíci olivového oleje
- pro chuť kousek bílé papriky (nemusí být)
Na zálivku si připravíme:
- cca ½ lžíce olivového oleje
- šťávu z půlky citronu
- bylinky – bazalka, oregáno, libeček apod.
- 1 lžičku sezamových semínek
- 1 lžíci vinného nebo balzamikového octa
Jako první si oloupeme celer, petržel i mrkev. Všechnu zeleninu (včetně papriky) opereme a důkladně osušíme. Následně ji nakrájíme na podobně velké kousky, nejlepší jsou drobné hranolky. Vzhledem k tomu, že zeleninu budeme opékat na pánvi, je lepší, aby kousky zeleniny byly menší. Mohutnější by se dělaly dlouho a hrozilo by, že se z vnější strany začnou připalovat, zatímco uvnitř budou ještě tvrdé.
Mezitím si přichystáme zálivku. Vzhledem k tomu, že se zelenina musí opékat s olejem, na zálivku použijeme raději pouze malé množství. Byť jde o zdravý olivový olej, není nutné a ani žádoucí, aby v něm zelenina "plavala". V misce tedy prošleháme olej s citronovou šťávou a vinným octem, přisypeme sušené bylinky a sezamová semínka, osolíme a opepříme. Jakmile je zelenina dostatečně měkká, přendáme ji do misky, přelijeme zálivkou a posypeme lahůdkovou cibulkou. Podáváme ihned, aby salát zůstal teplý.
Tipy
Do hotového salátu můžete přidat i na kolečka nasekanou lahůdkovou cibulku, její zelená barva působí svěže v pochmurných zimních měsících a navíc i skvěle chutná.
Diskuze k článku