Jak přichystat vajíčkovou pomazánku s medvědím česnekem | recept
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem | recept. Medvědí česnek se v posledních letech stal velkou módou, ačkoli je využíván už po generace. Jeho listy se trhají právě nyní zjara, ještě než začne rostlinka kvést. Mají štiplavou česnekovou chuť a jsou plné vitamínů. Pokud máte v dosahu lužní les, kde medvědí česnek roste, určitě neváhejte a natrhejte si ho. Vyzkoušejte z něj připravit třeba pomazánku podle následujícího receptu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 1 lžíci majonézy
- 100 g žervé nebo lučiny
- 1 lžíci zakysané smetany
- 1 jarní cibulku
- 1 lžičku dijonské hořčice (nemusí být)
- sůl, pepř a mletou papriku na dochucení
- 2 hrsti medvědího česneku
- chléb nebo pečivo k podávání
Krok 1
V prvním kroku je třeba uvařit vejce natvrdo. Poté je necháme zcela zchladnout, oloupeme je a nastrouháme do hlubší misky najemno. Medvědí česnek opereme a osušíme nejlépe v odstředivce na salát. Následně ho natrháme na menší kusy, naházíme do mixéru, přidáme asi lžíci až dvě vody a rozmixujeme ho na kaši. Případně, pokud vám nebo vašim strávníkům nevadí hrubší konzistence pomazánky, můžete medvědí česnek pouze nasekat nadrobno.
Krok 2
Ať už zvolíte jakýkoli postup, dále pak česnek přesuneme do misky s vajíčky a promícháme. Přidáme majonézu, žervé a zakysanou smetanu na zjemnění a vše důkladně propracujeme vidličkou.
Krok 3
V dalším kroku si opereme jarní cibulku a nakrájíme ji nadrobno, část můžeme ponechat na ozdobu a část přidáme do pomazánky. Případně můžeme ještě přidat trochu dijonské hořčice, která všechny chutě podtrhne. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.
Krok 4
Pomazánku můžeme nechat před podáváním trochu vychladit. Poté ji mažeme na chléb nebo pečivo, můžeme dozdobit zbylou jarní cibulkou a podáváme.