Jak přichystat salát z polníčku se semínky | zdravý recept
Polníček (Valerianella locusta – kozlíček polníček) je k dispozici i přes zimu, neboť bylina je mrazuvzdorná až do -15 °C. Díky tomu se s ní můžeme setkat v obchodech i v zimě a brzy na jaře, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. Polníček se podává syrový jako salát v nejrůznějších kombinacích. Malé zelené lístky mají příjemnou lehce ořechovou chuť a vůni. Zkuste je třeba v jednoduché a zdravé kombinaci se semínky podle receptu.
Co je potřeba
- ½ balení polníčku
- 4 lžíce semínek (kombinace slunečnicových a dýňových)
- kousek řapíkatého celeru (množství dle chuti)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky balzamikového octa
- 3 lžíce sezamového oleje
- hrst bylinek (bazalka, oregáno, rozmarýn, libeček,... dle chuti)
Nejdříve očistěte listové růžice, odstraňte zavadlé části a kořínky. Lístky properte ve vodě a důkladně vysušte, nejlépe v salátové odstředivce. Poté kozlíček polníček přendejte do hlubší misky.
Řapíkatý celer omyjte a nakrájejte na drobné kousky. Množství si zvolte dle chuti. Určitě však nepodceňujte velikost kousků, příliš velké by totiž mohly přebít ostatní chutě, tenké plátky pak salát skvěle doladí.
Polníček nasekejte nahrubo a přidejte do misky k zálivce zároveň s řapíkatým celerem a většinou semínek. Část semen si ponechejte na ozdobu. Salát důkladně promíchejte, rozdělte na porce a ozdobte zbývajícími semínky.
Varování
- Polníček velmi rychle vadne, proto saláty z něj připravujte těsně před podáváním.
Diskuze k článku