Jak přichystat salát z polníčku se semínky | zdravý recept
Polníček (Valerianella locusta – kozlíček polníček) je k dispozici i přes zimu, neboť bylina je mrazuvzdorná až do -15 °C. Díky tomu se s ní můžeme setkat v obchodech i v zimě a brzy na jaře, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. Polníček se podává syrový jako salát v nejrůznějších kombinacích. Malé zelené lístky mají příjemnou lehce ořechovou chuť a vůni. Zkuste je třeba v jednoduché a zdravé kombinaci se semínky podle receptu.
Co je potřeba
- ½ balení polníčku
- 4 lžíce semínek (kombinace slunečnicových a dýňových)
- kousek řapíkatého celeru (množství dle chuti)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky balzamikového octa
- 3 lžíce sezamového oleje
- hrst bylinek (bazalka, oregáno, rozmarýn, libeček,... dle chuti)
Krok 1
Nejdříve očistěte listové růžice, odstraňte zavadlé části a kořínky. Lístky properte ve vodě a důkladně vysušte, nejlépe v salátové odstředivce. Poté kozlíček polníček přendejte do hlubší misky.
Krok 2
Semínka nasypte do pánve a opražte je na středním plameni. Občas je musíte zamíchat, aby se semínka nezačala připalovat. Díky opražení získají výraznější a lepší chuť, která pak skvěle salát dochutí. Část jich poté můžete nasekat na drobnější kousky a zbytek nechat na ozdobu.
Krok 3
Řapíkatý celer omyjte a nakrájejte na drobné kousky. Množství si zvolte dle chuti. Určitě však nepodceňujte velikost kousků, příliš velké by totiž mohly přebít ostatní chutě, tenké plátky pak salát skvěle doladí.
Krok 4
Na zálivku smíchejte citronovou šťávu s balzamikovým octem a trochou sezamového oleje (vyšlehejte metličkou), podle chuti osolte a opepřete.
Krok 5
Polníček nasekejte nahrubo a přidejte do misky k zálivce zároveň s řapíkatým celerem a většinou semínek. Část semen si ponechejte na ozdobu. Salát důkladně promíchejte, rozdělte na porce a ozdobte zbývajícími semínky.
- Polníček velmi rychle vadne, proto saláty z něj připravujte těsně před podáváním.