Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naložit pečenou červenou řepu s tymiánem, medem a olivovým olejem | recept

Jak naložit pečenou červenou řepu s tymiánem, medem a olivovým olejem | recept

Nakládaná pečená červená řepa | recept. Červená řepa je v posledních letech velice oceňovanou zeleninou. Obsahuje obrovské množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Pryč jsou doby, kdy jsme červenou řepu znali pouze jako nakládané kostky ve sladko-kyselém nálevu coby přílohu k rizotu. Vyzkoušejte červenou řepu v novém zajímavějším hávu. Místo klasicky nakládané vařené řepy ji protentokrát upečte, získáte tak zajímavější a pro mnohé i lahodnější chuť. Marinádu připravíte z olivového oleje, citronové šťávy, medu a poměrně neotřelým a neobvyklým doplňkem je tymián, který nakládanou řepu ozvláštní a dodá ji specifickou chuť.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 3 červené řepy
  • olivový olej na zakápnutí
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • hrst tymiánu
1

Jako první si rozehřejte troubu na teplotu 200 °C. Řepu oloupejte, rozřízněte na poloviny a dále rozkrájejte na plátky. Pokud máte větší bulvy, rozkrojte je nejprve na čtvrtky a teprve poté na plátky.

2

Nakrájenou řepu rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se navzájem plátky jen minimálně překrývaly. Řepu lehce posolte a zakápněte olivovým olejem. Pekáč vložte do trouby a pečte asi 20 minut, dokud nebude řepa měkká. Hotovou řepu nechte zchladnout.

3

Mezitím si připravte marinádu. V hlubší uzavíratelné misce vyšlehejte metličkou olivový olej, med a s citronovou šťávou. Osolte a opepřete. Tymián důkladně properte a nasekejte nadrobno, přisypte ho k ostatním ingrediencím a promíchejte, část tymiánu si nechte na ozdobu.

4

Upečenou a zchladlou řepu přesuňte do mísy a promíchejte, aby se řepa rovnoměrně obalila v marinádě. Misku uzavřete a nechte alespoň do druhého dne uležet v ledničce. Spotřebujte do čtyř dnů. Nakládanou řepu můžete konzumovat samotnou, případně jako přílohu k masitým pokrmům, ale klidně si ji dejte i s topinkami.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.