Jak naložit mladé kukuřičné klasy do sladkokyselého nálevu | recept. Naložená kukuřice ve sladkokyselém nálevu už se zabydlela na pultech našich obchodů. Nebylo tomu tak vždy, dříve jste si tuto specialitu mohli přivézt jen z výletu za naše hranice. Kukuřice má odlišnou chuť od oblíbených „kyselých“ okurek, ale věřím, že pokud ji zkusíte, oblíbíte si ji.
Na nakládání budete potřebovat mladé kukuřičné klasy – čím menší, tím lepší. Nakládají se malé kukuřičky cukrové kukuřice, kukuřice pěstovaná na polích je krmná a není tak sladká. Pokud nemáte možnost sehnat cukrovou kukuřici, dobře chutná i ta krmná, ale pozor, kde ji sklízíte. Domluvte se nejprve s majitelem, kukuřice může být chemicky ošetřená a k jídlu se nehodí.
2
Kukuřici oloupejte a zbavte všech „vlasů“. Nemusíte je vyhazovat, usušte je, obsahují mnoho účinných a zdraví prospěšných látek. Očištěné palice vložte dovroucí osolené vody a 7 minut povařte. Pak je zchlaďte v ledové vodě.
3
Uvařte si nálev. Vodu s cukrem a solí přiveďte k varu a vlijte ocet. Nechteminutu vařit a odstavte. Kukuřičky se zalévají horkým nálevem. Do sklenice můžete přidat proužky mrkve, červené papriky, malé okurčičky. Nezapomeňte na cibuli a koření do každé sklenice.
4
Sklenice s kukuřicí zavařujte 20 minut při 90 °C. Po ukončení sterilace sklenice přeložte na suchou přeloženou utěrku nebo dřevěné prkénko. Po zchladnutí uložte do chladu a temna.
Kukuřičky se hodí jako příloha, ozdoba studených mís, aspiků a všude tam, kde se obvykle servírují naložené okurky.
Jak udělat pečené jednohubky | recept s listovým těstem. Rychlé pohoštění z listového těsta ve formě jednohubek snadno připravíte i s již usazenou neč…
Salát ze slepičího masa | recept. Slepičí maso je neprávem v naší kuchyni opomíjené na úkor masa kuřecího. Přitom polévka ze slepice je mnohem silnějš…
Okurkové řezy | recept. Okurkové řezy jsou variantou okurek nakládaných do sladkokyselého nálevu a poté obvykle sterilizovaných. Naložit okurkové řezy…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku