Jak naložit mladé kukuřičné klasy do sladkokyselého nálevu | recept
Jak naložit mladé kukuřičné klasy do sladkokyselého nálevu | recept. Naložená kukuřice ve sladkokyselém nálevu už se zabydlela na pultech našich obchodů. Nebylo tomu tak vždy, dříve jste si tuto specialitu mohli přivézt jen z výletu za naše hranice. Kukuřice má odlišnou chuť od oblíbených „kyselých“ okurek, ale věřím, že pokud ji zkusíte, oblíbíte si ji.
Co je potřeba
- mladé kukuřičné palice
- 1 l vody
- 0,3 l 8% octa
- 25 g soli
- 120 g cukru
Koření do sklenice 420 ml:
- 2 kuličky nového koření
- 5 zrnek pepře
- 1 bobkový list
- lžička hořčičného semínka
- 1/2 cibule
mrkev, červená paprika, okurky nakládačky – volitelně
Krok 1
Na nakládání budete potřebovat mladé kukuřičné klasy – čím menší, tím lepší. Nakládají se malé kukuřičky cukrové kukuřice, kukuřice pěstovaná na polích je krmná a není tak sladká. Pokud nemáte možnost sehnat cukrovou kukuřici, dobře chutná i ta krmná, ale pozor, kde ji sklízíte. Domluvte se nejprve s majitelem, kukuřice může být chemicky ošetřená a k jídlu se nehodí.
Krok 2
Kukuřici oloupejte a zbavte všech „vlasů“. Nemusíte je vyhazovat, usušte je, obsahují mnoho účinných a zdraví prospěšných látek. Očištěné palice vložte do vroucí osolené vody a 7 minut povařte. Pak je zchlaďte v ledové vodě.
Krok 3
Uvařte si nálev. Vodu s cukrem a solí přiveďte k varu a vlijte ocet. Nechte minutu vařit a odstavte. Kukuřičky se zalévají horkým nálevem. Do sklenice můžete přidat proužky mrkve, červené papriky, malé okurčičky. Nezapomeňte na cibuli a koření do každé sklenice.
Krok 4
Sklenice s kukuřicí zavařujte 20 minut při 90 °C. Po ukončení sterilace sklenice přeložte na suchou přeloženou utěrku nebo dřevěné prkénko. Po zchladnutí uložte do chladu a temna.
Kukuřičky se hodí jako příloha, ozdoba studených mís, aspiků a všude tam, kde se obvykle servírují naložené okurky.