Jak nahradit majonézu | tipy a recepty
Jak nahradit majonézu | tipy a recepty. Ať už chcete nebo musíte vyloučit majonézu ze svého jídelníčku z jakéhokoliv důvodu, věřte, že není nutné konzumovat suchý těstovinový salát. V našem článku se dozvíte, jak majonézu při přípravě rozličných pokrmů nahradit. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost dietnější alternativě majonézy nebo pouze nahradíte vejce, např. v případě potravinové alergie nebo intolerance.
Co je potřeba
Co je potřeba pro přípravu sojanézy:
- 100 ml rostlinného mléka (např. sojového či ovesného)
- 200 ml rostlinného oleje
- 1/2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, pepř
Pro přípravu tofunézy si připravte:
- 1 balení tofu natural nebo hedvábného tofu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/3 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžíci citronové šťávy nebo jablečného octa
- 1/2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
- sůl a pepř
Na majonézu z kešu ořechů budeme potřebovat:
- 1 hrnek kešu ořechů
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1/2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl, pepř
Klasická kupovaná majonéza samozřejmě není příliš prospěšná pro náš organismus. Obsahuje často i zdraví škodlivé látky včetně alergenů a navíc se někdy ani nedozvíte více o původu použitých vajec. Majonézu si můžete vyrobit doma pouze z několika málo ingrediencí. Každý si však konzumaci vaječné majonézy nemůže dovolit, třeba z důvodu potravinové alergie, způsobu stravování (např. veganství) nebo kvůli velkému množství kalorií.
- Tofunéza – Majonézu z tofu neboli tofunézu si jednak můžete koupit ve specializovaných obchodech, ale také si ji připravit doma. Jedná se o dietní alternativu majonézy. A jak na to? Všechny ingredience mixujeme ponorným mixérem asi minutu, v případě potřeby přilijte vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.
Všechny výše uvedené alternativy majonézy můžete používat k dochucení těstovinových a zeleninových salátů, při přípravě plněných tortill, pomazánek, dresingů, dipů, zkrátka všude tam, kam byste přidali klasickou majonézu.
Tipy
- I z uvedených náhražek majonézy snadno připravíte „tatarskou omáčku“, stačí do majonézy přidat nakrájenou kyselou okurku a cibulku. Přidat můžete také česnek nebo čerstvé bylinky.
- Pro výrobu domácí majonézy lze použít řepkový olej nebo light olivový olej, který nemá tak výraznou chuť jako extra virgin.
- Pokud místo kamenné nebo mořské soli použijete černou himalájskou sůl, dodáte majonéze nejen mnoho cenných látek, ale také příchuť vajec.
Diskuze k článku