Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravý hruškový koláč | recept

Jak na zdravý hruškový koláč | recept

Zdravý hruškový koláč | recept. Sezóna hrušek je právě v plném proudu. Hrušky jsou velmi zdravé ovoce, které obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Nejlepší je samozřejmě konzumovat hrušky syrové. Pokud si však chcete připravit zdravý moučník doplněný o skvělou chuť pečených hrušek, poradíme Vám, co si upéct. V následujícím článku naleznete recept na zdravý hruškový koláč. Tento recept je přirozeně bezlepkový.

Co je potřeba

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g mouky (např. 100 g hladké kukuřičné mouky, 50 g pohankové mouky a 50 g rýžové mouky)
  • 100 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 1 – 2 lžíce mléka

Na náplň je potřeba:

  • 3 hrušky
  • šťáva z ½ půlky citronu
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 120 ml smetany ke šlehání
1

Hrušky obsahují více vlákniny, avšak méně vitamínu C než jablka. Dále v nich mimo jiné najdeme vitamíny skupiny B, vápník, draslík a fosfor. Hrušky jsou účinným antioxidantem, posilují srdce a krevní oběh, pročišťují organismus, pomáhají při zažívacích potížích a onemocněních ledvin.

2

A jaký je postup při přípravě hruškového koláče?

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko a špetku soli. Poté do těsta postupně přisypáváme mouku. Těsto pořádně zpracujeme a necháme jej v ledničce odpočinout.

3

Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je, vydloubeme lžičkou jádřinec a poté půlky z vnější části několikrát nakrojíme a utvoříme tak žebrování. Nakrojené hrušky pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.

4

Těsto vmačkáme do formy a vytvoříme asi centimetrový okraj, propícháme jej vidličkou, poklademe hruškami a dáme jej péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C zhruba na 15 minut.

5

Mezitím vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny, přilijeme smetanu a opět vyšleháme.

6

Poté náplň nalijeme na předpečené těsto s hruškami a koláč dáme dopéct na zhruba 25 minut dozlatova. Přeji dobré chutnání!

Tipy

V případě intolerance kravského mléka můžete kravskou smetanu nahradit třeba sojovou smetanou ke šlehání.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.