Jak na tradiční trdelník | recept
Tradiční trdelník | recept. Trdelníky nás lákají svou vůní už na každém jarmarku a málokdo jim odolá. Sypané skořicí, oříšky či kakaem, plněné zmrzlinou. Pečou se z kynutého těsta navinutého na bukový válec, tzv. trdlo, zavěšený nad dřevěným uhlím. Jejich původ je nejistý, protože mají svou tradici v mnoha zemích Evropy. Známý Skalický trdelník ze Slovenska, který se pyšní ochrannou známkou, má kořeny v Sedmihradsku. Pokud nemáme možnost opékání nad ohněm, můžeme si jej připravit i doma v troubě. Jako válec nám poslouží zavařovací sklenice, sklenice od piva nebo dřevěný váleček na těsto.
Co je potřeba
Na těsto:
500 g hladké mouky
4 lžíce cukru
250 ml vlažného mléka
2 vejce
50 g rozpuštěného másla
špetka soli
30 g čerstvého droždí
Na posyp:
100 g rozpuštěného másla
5 lžic mleté skořice nebo drcených ořechů nebo kakaa
10 lžic pískového cukru
zavařovací sklenice, lahve od piva, váleček na těsto nebo váleček na kremrole, alobal
Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, nalejeme vlahé mléko s trochou cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek cukru, rozpuštěné máslo a vejce a dobře zpracujeme rukou do hladka – asi 5 minut. Dle potřeby přidáme mouku tak, aby těsto nelepilo. Necháme kynout v teple asi 1 hodinu.
Nakynuté těsto rozválíme na dobře pomoučeném vále na velký obdélník o tloušťce malíčku a nařežeme na 3 cm proužky. Rozpustíme máslo a v misce smícháme cukr se skořicí, ořechy nebo kakaem. Sklenice obalíme alobalem (bez něj by těsto nedrželo) a proužky těsta jimi obtočíme. Použijeme-li dřevěný váleček, dobře jej nejdříve potřeme rozpuštěným máslem (alobal není třeba).
Diskuze k článku