Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na střapaté jablečné bochánky s rozinkami | sladké jednohubky

Jak na střapaté jablečné bochánky s rozinkami | sladké jednohubky

Tyto rozverně střapaté a vláčně měkké bochánky plné šťavnatých jablek a rumem provoněných rozinek, jsou až nebývale snadnou, přitom však mimořádně úspěšnou sladkou jednohubkou.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 30 jablečných bochánků

  • 180 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vajíčko
  • 50 g rozpuštěného, ale zchladlého másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 střední jablko
  • citronová šťáva na zakápnutí jablek
  • 1 hrst rozinek
  • 0,5 dl rumu k naložení rozinek
  • 2–3 lžíce moučkového cukru a 1 lžíce mleté skořice na posypání
1

Připravte rozinky

Alespoň dvě hodiny předem naložte rozinky do rumu, aby změkly a nabobtnaly.

rozinky a lahev rumu
2

Nakrájejte jablko

Následně oloupejte a na drobné kousky nakrájejte jablko, které pokapejte citronovou šťávou, aby jednotlivé kousky na vzduchu nezhnědly.

nakrájené jablko
3

Vypracujte těsto

V míse metličkou prošlehejte vajíčko s cukrem do bělavé pěny.

vajíčko a cukr
4

Vmíchejte rozpuštěné, ale zchladlé máslo a opět metličkou prošlehejte.

máslo s vaječnou směsí
5

V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a skořicí.

sypká směs mouky, skořice a pečivového prášku
6

Vaječnou směs poté vlijte k sypkým surovinám a rozpracujte vařečkou v těsto.

promíchání sypké a tekuté složky
7

V průběhu hnětení přidejte do mísy kousky jablek se slitými rozinkami a vše společně vypracujte do lepkavého těsta koláčové konzistence.

rozinky, jablka a těsto
8

Jak bochánky vytvarovat a upéct

Lžičkou pak z těsta odkrajujte nočky, které v podobě hromádek skládejte v určitých rozestupech vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.

Takto vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte dozlatova přibližně 20 minut, přičemž z trouby bochánky vytahujte ještě měkké a vláčné.

hromádky těsta na plechu
9

Konečná úprava upečených jednohubek

V průběhu pečení v misce promíchejte moučkový cukr se skořicí.

cukr se skořicí
10

Upečené, a ještě horké bochánky pak ochuceným cukrem hojně zasypejte a po vychladnutí ochutnávejte.

Nebuďte smutní, pokud jste diabetici. I vy si můžete pochutnat na jablečném moučníku. Třeba tento je skvělý: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jablecne-rezy-i-pro-diabetiky-recept.html

dokončení a posyp skořicovým cukrem

Tipy

Báječně si pochutnáte i na vanilkově laděných bocháncích, kdy místo 20 g krupicového cukru přidáte do těsta dva balíčky vanilkového cukru a vanilkovým cukrem rovněž provoníte i cukr moučkový určený na posyp. 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.