Jak na střapaté jablečné bochánky s rozinkami | sladké jednohubky
Tyto rozverně střapaté a vláčně měkké bochánky plné šťavnatých jablek a rumem provoněných rozinek, jsou až nebývale snadnou, přitom však mimořádně úspěšnou sladkou jednohubkou.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 30 jablečných bochánků
- 180 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 vajíčko
- 50 g rozpuštěného, ale zchladlého másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 střední jablko
- citronová šťáva na zakápnutí jablek
- 1 hrst rozinek
- 0,5 dl rumu k naložení rozinek
- 2–3 lžíce moučkového cukru a 1 lžíce mleté skořice na posypání
Krok 1
Alespoň dvě hodiny předem naložte rozinky do rumu, aby změkly a nabobtnaly.
Krok 2
Následně oloupejte a na drobné kousky nakrájejte jablko, které pokapejte citronovou šťávou, aby jednotlivé kousky na vzduchu nezhnědly.
Krok 3
V míse metličkou prošlehejte vajíčko s cukrem do bělavé pěny.
Krok 4
Vmíchejte rozpuštěné, ale zchladlé máslo a opět metličkou prošlehejte.
Krok 5
V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a skořicí.
Krok 6
Vaječnou směs poté vlijte k sypkým surovinám a rozpracujte vařečkou v těsto.
Krok 7
V průběhu hnětení přidejte do mísy kousky jablek se slitými rozinkami a vše společně vypracujte do lepkavého těsta koláčové konzistence.
Krok 8
Lžičkou pak z těsta odkrajujte nočky, které v podobě hromádek skládejte v určitých rozestupech vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Takto vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte dozlatova přibližně 20 minut, přičemž z trouby bochánky vytahujte ještě měkké a vláčné.
Krok 9
V průběhu pečení v misce promíchejte moučkový cukr se skořicí.
Krok 10
Upečené, a ještě horké bochánky pak ochuceným cukrem hojně zasypejte a po vychladnutí ochutnávejte.
Nebuďte smutní, pokud jste diabetici. I vy si můžete pochutnat na jablečném moučníku. Třeba tento je skvělý: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jablecne-rezy-i-pro-diabetiky-recept.html
Báječně si pochutnáte i na vanilkově laděných bocháncích, kdy místo 20 g krupicového cukru přidáte do těsta dva balíčky vanilkového cukru a vanilkovým cukrem rovněž provoníte i cukr moučkový určený na posyp.