Jak na nejlepší kořeněný nakládaný lilek po gruzínsku | recept
Neotřelá a vkusná gruzínská kuchyně plná intenzivních kořeněných chutí přemění snadno a rychle jemný lilek v delikátní požitek. Stejně tak snadno a rychle pak tento kořeněný gruzínský nakládaný lilek přemění v dokonalý požitek jakýkoliv masový plátek.
Co je potřeba
- 3 větší kusy lilku (cca 1 kg lilku)
- 1 lžíce soli na prosolení lilků
- 400 g červené papriky či sladké kapie
- 1 velká palička česneku
- 100 ml olivového oleje + 2 lžíce na osmahnutí lilků
- 100 ml lihového octa
- 2 lžíce krupicového cukru
- sůl a pepř k dochucení
- špetka kajenského koření
Přípravu tohoto delikátní požitku v podobě neotřelého, plně kořeněného Gruzínského nakládané lilku začněte nakrájením samotného lilku na středně velké kostky, které přesuňte do větší mísy, zasypejte solí a důkladně rukou promíchejte tak, aby se sůl dostala ke každému kousku. Takto nechejte alespoň 2 hodiny při pokojové teplotě odstát, aby se lilek náležitě vypotil.
Mezitím co se lilek jakožto základ této nakládané gruzínské dobroty marinuje, omyjte sladké papriky, očistěte je a zbavte jadřinců. Současně oloupejte stroužky česneku, které společně s paprikami nakrájejte na menší kousky a pomocí mixéru je rozmixujte nadrobno.
Horkou, kořením provoněnou směs paprik a lilků pak rozdělte do čistých sklenic, ihned zavíčkujte a v pokojové teplotě nechejte vychladnout. Následně skleničky s delikátním, výrazně kořeněným gruzínským nakládaným lilkem skladujte v temnu a v chladnějších prostorách.
Gruzínský nakládaný lilek je skvostný s plátkem grilovaného masa, současně však i ve spojení s osmaženou topinkou, se kterou je rychlou a snadnou svačinkou.
Tipy
- Takto připravený gruzínský nakládaný lilek je již sám o sobě kořeněný, ovšem jeho říznost a pikantnost můžete ještě povýšit přidáním feferonky nebo čili papričky, a to do mixéru během přípravy paprikové směsi.
- Vynikající je i tento recept: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-z-grilovaneho-lilku-recept.html
Diskuze k článku