Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí ovocné víno | recept

Jak na domácí ovocné víno | recept

Ovocné víno připravovaly již naše babičky, byl to totiž levný a jednoduchý způsob, jak zužitkovat ovoce ze zahrady a lesa a připravit si lahodný alkoholický nápoj. Tento nápoj je zcela přírodní, jeho výroba je velmi snadná a záleží jen na Vás, jaké ovoce pro jeho výrobu použijete. V ovocném víně navíc zůstává zachováno mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek, proto se jedná i o nápoj zdravý. V našem článku se dozvíte ten nejjednodušší a ověřený postup pro přípravu domácího ovocného vína.

Co je potřeba

Na 20litrový demižon potřebujeme:

  • zhruba 7 kg ovoce
  • 4-5 kg cukru
  • vinné kvasinky a živnou sůl pro kvasinky
  • vodu
  • kvasnou nádobu - nejlépe skleněný demižon
  • korkovou zátku
  • kvasnou skleněnou zátku
  • vosk na utěsnění korkové zátky
1

Jaké ovoce použít?

Pro výrobu ovocného vína se hodí téměř jakékoliv zahradní či lesní ovoce jako např. třešně, hrušky, maliny, ostružiny, jablka, borůvky, rybíz, angrešt, jahody, višně či meruňky a samozřejmě vinná réva. Můžeme však použít také jeřabiny, šípky, trnky, moruše, hložinky, ale i rebarboru a květy pampelišek či bezu. Ovoce musí být dozrálé a zdravé bez známek hniloby a otlučení. Můžeme použít ovoce čerstvé či sušené nebo také ovocnou šťávu (např. jablečný mošt). Ovoce je možné různě kombinovat.

2

A jak na to?

Ovoce omyjeme a případně vypeckujeme, rozmixujeme jej s cukrem pomocí ponorného mixéru.

3

Demižon nebo jinou skleněnou nádobu vypaříme vařící vodou a ovocnou směs do něj nalijeme pomocí trychtýře.

4

Poté přilijeme vinné kvasinky, přisypeme živnou sůl a demižon dolijeme vodou zhruba do 9/10.

5

Demižon uzavřeme korkovou zátkou, do které jsme umístili skleněnou kvasnou zátku s vodou. Nakonec zátku zakapeme rozehřátým voskem, aby se do demižonu nedostal vzduch.

6

Víno necháme kvasit zhruba 2-3 měsíce při pokojové teplotě (nejlépe však kolem 20 °C). Kvasný proces je ukončen, jakmile se barva vína začne vyjasňovat a v kvasné zátce ani tekutině již nejsou patrné žádné unikající bublinky. Poté víno přecedíme a nalijeme do skleněných uzavíratelných lahví.

Tipy

  • Pokud použijeme sladké ovoce jako např. hrušky či třešně, je dobré při přípravě vína přidat citronovou šťávu, aby chuť vína nebyla mdlá.
  • Jestliže nemáme trychtýř s dostatečně širokým otvorem, snadno si jej vyrobíme tím, že uřízneme horní část jakékoliv plastové lahve a hrdlo seřízneme.

Varování

Při výrobě vína je třeba dbát na čistotu veškerého náčiní.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat ostružinové víno | recept
Jak udělat ostružinové víno | recept
Jak udělat ostružinové víno | recept. Asi nic nemůže překonat, pokud jde o vína, alkoholický nápoj z vinné révy, ale i jiná ovoce jsou vhodná pro výro…
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept. Někdy se na zahradě urodí velké množství malin, takže je na čase vyzkoušet malinové víno. Předem ale musíme říci,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.