Jak grilovat vepřovou krkovici v bylinkové marinádě s jogurtovým dipem | recept
Jak grilovat vepřovou krkovici v bylinkové marinádě s jogurtovým dipem | recept. Grilovaná krkovice sice není právě dietní pokrm, avšak pěkně propečený kousek bezpochyby patří k letnímu venkovnímu stolování. Lze ji připravovat všemožnými způsoby, ale nejlepší je v kombinaci s čerstvými bylinkami, které maso krásně provoní. Navíc čerstvé bylinky jsou zdraví prospěšné. Grilovaná krkovice je v tomto receptu doplněna jogurtovým dipem, který svou jemnou chutí skvěle doladí celkové vyznění tohoto pokrmu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 4 porce: Na marinádu si připravte:
- 800 g vepřové krkovice
- 4 lžíce rostlinného oleje
- bylinky: 4 snítky rozmarýnu, 4 snítky saturejky, 4 snítky tymiánu, 4 snítky oregana
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
Na dip si přichystejte:
- 1 bílý jogurt (středně tučný ne smetanový)
- 2 lžíce majonézy
- hrst pažitky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Na marinádu si připravíme větší mísu, v ní smícháme rostlinný olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Česnek prolisujeme a všechny bylinky rychle nasekáme. Vše přisypeme k ostatním ingrediencím a důkladně promícháme. Do takto vzniklé marinády vložíme maso. Poté misku přikryjeme a lehce s ní zatřeseme, tak aby nám marináda obalila maso. Naloženou krkovici uložíme v lednici a necháme marinovat do druhého dne.
Druhý den maso vyndáme z lednice a necháme chvíli odstát při pokojové teplotě. Mezitím si rozpálíme gril. Poté na mřížku položíme marinovanou krkovici a grilujeme z každé strany přibližně 8 minut. Doba grilování také závisí na tloušťce plátku masa. Zatímco se nám maso griluje, připravíme si dip. V menší misce smícháme bílý jogurt, majonézu a dijonskou hořčici. Pažitku nasekáme nadrobno a přisypeme do misky. Dip ještě dle chuti osolíme a opepříme.
Diskuze k článku