Jak upéct chlebíčkovou veku doma | recept
Domácí chlebíčková veka | recept. Na různé domácí oslavy je zvykem připravovat obložené chlebíčky. Zejména na vesnici a v menších městech se ne vždy podaří veku na chlebíčky v obchodě koupit. Nabízím proto vyzkoušený recept na přípravu domácí veky, který by se vám mohl hodit.
Co je potřeba
- 0,5 kg hladké mouky
- 1/4 l mléka
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2 kávové lžičky cukru
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kostka (42 g) droždí
- máslo nebo olej na potření upečené veky
Nejprve si připravíme těsto na veku. Mléko ohřejeme v misce, ve které budeme těsto připravovat. Přidáme trochu hladké mouky, 2 rovné kávové lžičky cukru a kostičku droždí. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít. Asi po 10 minutách přidáme do kvásku sůl, olej a prosátou mouku. Těsto promícháme nejprve vařečkou, pak ho přendáme na nepřilnavý povrch a zpracujeme rukama. Těsto je tužší. Utvoříme bochánek a necháme ho na teplém místě, přikrytý utěrkou, kynout.
Když začne povrch pečiva růžovět, zkusíme suchou dřevěnou špejlí do veky píchnout. Jestliže dřívko po vytažení zůstane suché, jsou veky pečené. Položíme je vychladnout na mřížku a povrch potřeme máslem. Krájíme po důkladném prochladnutí. Kdybychom plátky krájeli z ještě teplé veky, rychle by okoraly.
Diskuze k článku