Jak uvařit polévky s houbami | 3 recepty
Houbové polévky | recepty. Houbových polévek je nepřeberné množství. Jsou oblíbené, vaří se téměř v každé domácnosti a jsou sezónním hitem i v těch nejlepších restauracích. Přináším vám recept na tři z nich, jsou snadné na přípravu a zvládne je uvařit opravdu každý. Pojďme si společně uvařit Kulajdu, Sedláckou polévku a oblíbenou Bramboračku.
Co je potřeba
Suroviny potřebné k přípravě jsou uvedeny u jednotlivých receptů.
Kulajda | recept
Kulajda, je polévka charakteristická svou bílou barvou. Je sytá, hodí se i jako samostatné jídlo s pečivem.
Co je potřeba: 1 l vody, mistička pokrájených hub – nejlepší jsou lišky, 2 větší brambory, 1 malá cibule, 2 celé pepře, 2 kuličky nového koření, kmín, sůl, kopr, vejce
Na zahuštění: 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky
Příprava: Do osolené vroucí vody dáme vařit pokrájené houby, nadrobno rozsekanou cibuli a koření. Asi po 20 minutách varu přidáme brambory nakrájené na kostičky a sůl. Když jsou brambory poloměkké, zahustíme polévku zakysanou smetanou, v níž jsme rozmíchali polévkovou lžíci hladké mouky. Povaříme a nakonec přidáme kopr. Do polévky patří ztracená vejce, vejce uvařená natvrdo a překrojená v polovině udělají stejnou službu.
Příprava: Začneme nejdříve přípravou strouhání. Z hrubé mouky a 1 celého vejce vypracujeme tuhé těsto, rozstrouháme ho na struhadle s velkými oky a necháme chvilku proschnout. Na sádle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme sladkou papriku a houby. Chvilku osmahneme a přidáme brambory, pepř a sůl. Když jsou brambory poloměkké, vložíme do polévky strouhání. Vaříme doměkka a nakonec přidáme petrželovou nať. Polévku nezahušťujeme, je dostatečně hustá.
Bramborová polévka | recept
Bramboračka je klasikou mezi houbovo zeleninovými polévkami. Vaří ji skoro každý a nikdo nedá dopustit na ten svůj recept. Následující rozpis berte tedy jen jako orientační, zeleninu, koření nebo například krupky si přidávejte podle své chuti.
Co je potřeba: 1 l vody, hrst čerstvých nebo sušených, popř. zmrazených hub, 3 velké brambory, mrkev, celer, petržel, kousek kedlubnu, kmín, sůl, mletý pepř, majoránku, petrželovou (celerovou) nať nebo pažitku či libeček, 1 cibuli
Na zahuštění: jíška z tuku a hladké mouky
Příprava: Na tuku osmahneme cibuli do sklovita, přidáme zeleninu, také lehce osmažíme, pak houby, sůl, koření, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Zahustíme jíškou a přidáme zelenou nať. Bramboračka se nemusí zahušťovat jíškou, stačí několik brambor rozmačkat. Při zahušťování jíškou dbáme na to, aby jíška byla vychladlá. Platí pravidlo, do horkého pokrmu chladná jíška. Zabráníte vytváření hrudek. Přeji vám dobrou chuť.
Tipy
Bramboračka lze zahustit tzv. amerikou, je to mouka rozmíchaná ve studené vodě.
Diskuze k článku