Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zregenerovat játra po letních prázdninách

Jak zregenerovat játra po letních prázdninách

Jak zregenerovat játra po letních prázdninách | rady a tipy. Léto bývá plné grilovaných a nezdravých smažených pochoutek, cukrovinek a také alkoholických nápojů. Pokud chcete svým játrům dopřát po letních prázdninách regeneraci a ozdravit je, poradíme Vám, jak na to. Náš článek obsahuje zaručené rady a tipy, jak játra po létě zregenerovat.

1

Játrům škodí zejména časté popíjení alkoholu, nedostatek spánku a nevhodný jídelníček. Nemocná játra nemohou uvolňovat potřebné množství glukózy, která zásobuje tělo energií. Můžeme se tedy cítit více unavení, někteří lidé trpí naopak nespavostí nebo také střídavými pocity chladu a horka, bolestmi břicha, otoky či nadýmáním.

2

Při očistě jater je v první řadě třeba vynechat alkohol a cigarety a vyloučit z jídelníčku živočišné tuky, zejména červené maso a uzeniny, dále výrazná koření, tučné mléčné výrobky, pečivo a sladkosti. Vynechte také smažená a grilovaná jídla, kávu a černý čaj. Zkuste několik týdnů pokrmy připravovat pouze dušením, vařením ve vodě či na páře. Vhodný je naopak dostatečný příjem tekutin a zeleniny – obzvláště listové a kvašené. Skvělý je také panenský olivový olej, který si můžete přidat třeba do zeleninového salátu. Velmi účinná je také šťáva z čerstvého či nesterilizovaného kysaného zelí, černá ředkev a kroupy.

3

A jak podpořit regeneraci jater pomocí bylinek?

Nejznámější bylinou na očistu jater je bezesporu ostropestřec maríánský. Tato rostlina známá svými fialovými květy obsahuje sylimarin, který zlepšuje průběh onemocnění jater, pomáhá léčit poškozená játra a působí preventivně proti poškození jater, snižuje cholesterol. Zralá semena vyjmeme z usušených květních stvolů (jakmile se na květech objeví bílé chmýří, květní stvoly ustřihneme a usušíme), očistíme je a uskladníme v uzavíratelné nádobě. Můžeme je jíst samotná, stačí rozkousat 20-60 semen při každém jídle, případně užíváme 1 lžičku rozemletých semínek denně. Je také možné semena rozmixovat s medem či hroznovým cukrem, aby se sylimarin lépe vstřebal do našeho těla.

4

Kopřiva dvoudomá je další známá a univerzální bylina, která detoxikuje játra. Zkuste si udělat kopřivový čaj z čerstvé či sušené kopřivy. Stačí zalít 2 lžíce čerstvých mladých lístků nebo 2 lžičky sušené kopřivy 250 ml vroucí vody, hrnek přikrýt a čaj nechat 10 minut louhovat. Poté čaj přecedíme a pijeme po doušcích nejlépe 3x denně po dobu 3 týdnů.

5

Vynikající rostlinou, která posiluje funkci jater a pomáhá je regenerovat, je smetanka lékařská neboli pampeliška. Nejlepší je užívat ji ve formě čaje z kořene – lžičku sušeného kořene zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a poté přecedíme. Čaj pijeme 2x denně.

6

Určitě jste někde viděli také čekanku obecnou, rostlinu s výraznými modrými květy, která podporuje látkovou výměnu, posiluje funkci jater a tvorbu žluči a detoxikuje játra. Používá se čaj z kořene i natě čekanky. 1 lžičku sušené čekanky přelijeme 250 ml vroucí vody, hrnek přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a pijeme 2-3x denně. Čekankový čaj můžeme popíjet až 6 týdnů, poté je třeba udělat 2týdenní přestávku.

7

Řebříček obecný je také velmi rozšířená bylina. Tato rostlina zlepšuje trávení, normaližuje činnost jater a chrání je. Pije se ve formě horkého čaje, který připravíme tak, že 1-2 lžičky sušeného řebříčku zalijeme 250 ml horké, nikoli vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Čaj přecedíme a pijeme po doušcích 3x denně. Řebříček obecný by se neměl užívat dlouhodobě.

Tipy

Nebo zkuste koupel z ovesných vloček. A jak ji připravíme? 1 kg ovesných otrub zalijeme vroucí vodou, nechámeje asi 5-10 minut odstát a poté přecedíme tekutinu do vany. Koupel by měla trvat maximálně 20 minut a můžeme si ji dopřávat 3x týdně.

Varování

  • Užívání jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat s lékařem.
  • Ostropestřec zpracováváme v rukavicích kvůli ostrým trnům.
  • Čekanku obecnou neužíváme v těhotenství, ostropestřec se užívá až po 1. trimestru těhotenství a řebříček v těhotenství užíváme jen v omezeném množství.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řad…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.