Jak bojovat s pálením žáhy přírodní cestou | rady a tipy
Jak bojovat s pálením žáhy přírodní cestou | rady a tipy. Pyrózu neboli pálení žáhy už asi zažil téměř každý, často se s ním setkávají zejména těhotné ženy. Pálení žáhy se však objevuje i po konzumaci některých druhů potravin, nápojů nebo i z jiných příčin. Chcete-li se vyhnout zbytečnému užívání tablet, které mimo účinných látek často obsahují i zbytečná a škodlivá éčka, vyzkoušejte naše rady. Následující řádky Vám ukážou, jak bojovat s pálením žáhy přírodní cestou.
Co je potřeba
Viz další kroky
Pálení žáhy je způsobeno průnikem žaludečních šťáv a natrávené potravy z žaludku zpátky do jícnu. Vzhledem k tomu, že jícen není tak dobře chráněn jako žaludeční stěna, kyselina chlorovodíková může naleptávat a dráždit sliznici jícnu, což způsobuje pocity pálení, které mohou trvat několik minut nebo hodin.
V prvé řadě je vhodné upravit jídelníček. Důležité je jíst v menších porcích pravidelně několikrát denně. Omezte příjem tučných a pikantních jídel, cibule, česneku a rajčat, vhodná není ani máta, čokoláda a čerstvé pečivo. Nepijte příliš kofeinových, alkoholických, citrusových, perlivých a příliš teplých nápojů, které mohou zvyšovat kyselost v žaludku.
Pálení žáhy v těhotenství je způsobeno hormonálními změnami, které snižují napětí stěn trávicího traktu.To má za následek sníženou funkci svěrače mezi žaludkem a jícnem a pomalejší vyprazdňování žaludku. Dalším důvodem pálení žáhy v těhotenství je zvětšující se děloha, která tlačí na žaludek a posouvá ho s postupujícím těhotenstvím stále výš. Pálení žáhy bývá proto nejhorší v posledních měsících těhotenství.
Jaké bylinky pomáhají proti pálení žáhy?
- Zázvor – Při prvotních příznacích pálení žáhy si zkuste uvařit zázvorový čaj. Připravíte jej tak, že 1 lžičku oloupaného a nastrouhaného kořene zázvoru zalijete 250 ml vroucí vody a necháte jej 10 minut louhovat. Zázvor má protizánětlivý a léčivý účinek na trávicí trakt, působí jako první pomoc při pálení žáhy.
- Meduňka lékařská a dobromysl obecná – Tyto bylinky napomáhají trávení, čímž pomáhají zastavit návrat kyselých žaludečních šťáv do jícnu.
- Řebříček obecný – Čaj z řebříčku obecného zlepšuje trávení a odstraňuje pálení žáhy. Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte odstát. Poté přeceďte a pijte po doušcích, čaj užívejte ráno a večer.
- Heřmánek pravý – Heřmánek pravý působí silně protizánětlivě v oblasti zažívacího traktu. Pomáhá také proti nevolnosti a plynatosti. Čaj připravíte přelitím 2 lžiček sušeného heřmánku 250 ml vroucí vody. Nechte jej 10 – 15 minut louhovat a poté přeceďte. Čaj užívejte 2 – 3x denně.
- Puškvorec obecný – Čaj z oddenku puškvorce, který působí proti nechutenství, uklidňuje podrážděný a překyselený žaludek a podporuje trávení, se připravuje zastudena. Zarovnanou čajovou lžičku puškvorce zalijte na noc 250 ml vody. Ráno čaj trochu zahřejte a poté sceďte.
- Smetanka lékařská – Smetanka lékařská neboli pampeliška pomáhá proti pálení žáhy a při žaludečních a trávicích problémech. Čaj připravíte přelitím 1 čajové lžičky sušeného kořene pampelišky 250 ml vroucí vody s následným 15minutovým vylouhováním. Čaj pijte 2x denně.
- Kopretina řimbaba – Kopretina řimbaba má skvělé účinky proti migrénám, využijete ji však i proti pálení žáhy. Můžete ji užívat ve formě tinktury. Recept na tinkturu z kopretiny řimbaby naleznete zde: Jak vyzrát na migrénu přírodní cestou.
A jak bojovat s pálením žáhy pomocí přírodních surovin, které jistě naleznete doma?
- Jablečný ocet – Jablečný ocet urychluje trávení. Zkuste si do jablečného octa naložit některé ze sušených bylinek, které působí proti pálení žáhy. Lahev s octem a bylinkami nechte stát asi 3 týdny na slunečném místě, poté jej přeceďte a nalijte do čisté lahve. Jako prevenci proti pálení žáhy užívejte 1 čajovou lžičku octa ráno nalačno. Skvěle tak podpoříte Vaše trávení.
- Ovesné vločky – Ovesné vločky (zejména syrové) obsahují velké množství vlákniny, která urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny způsobující pálení žáhy.
- Ovoce a zelenina – Ovoce a zelenina dokáže zmírnit příznaky pálení žáhy díky svému obsahu vlákniny, která urychluje proces trávení. Pomáhá také neutralizovat žaludeční kyseliny. Zařaďte do svého jídelníčku více banánů, meruněk, vodního melounu, brambor, listové zeleniny, květáku, mrkve, celeru, petržele a brokolice.
- Mezi další potraviny, které pomáhají proti pálení žáhy patří kurkuma, mandle, rýže, med a další.
Varování
- Dobromysl obecnou, kopretinu řimbabu a puškvorec obecný neužívejte v těhotenství.
- Užívání heřmánku v těhotenství se nedoporučuje, pokud jste alergička, alergie by se mohla přenést i na nenarozené dítě.
- Řebříček obecný neužívejte dlouhodobě. V těhotenství jej užívejte jen v omezených dávkách.
- Čaj ze smetanky lékařské můžete užívat v posledním trimestru těhotenství v maximálním množství 1 až 2 šálků denně.
- Užití jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště užíváte-li nějaké léky.
Varování
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku