Jak zpestřit vánoční pečení makovými čtverečky s marmeládou | recept
Zapojení máku do vánočního pečení se jednoznačně vyplatí. S intenzivním mákem vykouzlíte v chuti, vzhledu i vůni dokonale výrazné cukroví, které nepotřebuje žádné krémy, stačí jen trocha marmelády. Tou se makové čtverečky jednoduše slepí a citronovou polevou ozdobí.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 60 marmeládou slepených makových čtverečků
Na výrazné makové těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 170 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 125 g mletého máku
Na intenzivní citronovou polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
Navíc:
- výrazná marmeláda kyselejšího rázu (nejlépe rybízová, ale v receptu je například použitá rakytníková, také příjemně nakyslá)
Mezi dvěma archy pečicího papíru či mezi potravinářkou folií pak makové těsto vyválejte na 2–3 mm silný plát a vykrajujte tvořítkem menší čtverečky. Jednotlivé čtverečky podebírejte nožem a skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Vykrojené makové čtverečky však na plech neskládejte těsně vedle sebe, během pečení lehce nabydou.
Makové čtverečky pak pečte v předehřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) 8–10 minut, a to do lehkého opečení okrajů. Po upečení nechejte intenzivně voňavé makové čtverečky na plechu zchladnout a dojít.
Citronovou polevou naplňte zdobičku či cukrářský sáček s úzkým otvorem a doprostřed každého makového čtverečku neneste kapičku.
Takto ozdobené a veskrze intenzivní makové čtverečky nechejte v pokojové teplotě, dokud citronová poleva nezatuhne a nevytvoří se na ní lehká skořepinka. Poté čtverečky uskladněte do vzduchotěsné nádoby a před prvním ochutnáním nechejte alespoň den či dva uležet.
Tipy
- Intenzitu umocní a makové čtverečky významně vyladí i výrazná švestková povidla použitá namísto pikantní marmelády. Intenzivní mák je se švestkovými povidly dokonalým spojením, zvláště pak, pokud povidla rozmícháte a provoníte aromatickým rumem.
Diskuze k článku