Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít svízel přítulu | zahrada a rostliny

Jak využít svízel přítulu | zahrada a rostliny

Jak využít svízel přítulu | zahrada a rostliny. Svízel přítula je hojně rozšířená bylina, která má širokou škálu léčivých účinků a velmi chutná morčatům. I vy si z ní však můžete připravit zdravý pokrm a to takřka během celého roku, neboť tuto rostlinu lze najít i v zimě, pokud jsou podmínky příznivé. Plody se dokonce mohou upražit a poslouží jako náhražka kávy. Více se o léčivých účincích i možnostech využití v kuchyni dočtete níže.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Svízel přítula (latinsky Galium aparine) nejčastěji roste na zahradách, polích a rumištích, v sadech, podél plotů a cest, na březích vodních toků, v houštinách, apod. Pro léčebné účely sbíráme nať v začátku kvetení – zhruba začátkem května.

2

Léčivé účinky této byliny jsou následující:

  • Čistí krev a lymfatický systém, dále také játra, ledviny, slinivku a slezinu
  • Pomáhá při chudokrevnosti a vodnatelnosti
  • Má močopudné a protikřečové účinky
  • Užívá se při léčbě epilepsie, nemocí ledvin a nervových onemocnění
  • Usnadňuje porod
  • Zevně hojí rány, akné, vředy a popáleniny, zmírňuje vrásky
3

Užívá se ve formě tinktury či nálevu z čerstvé či sušené nati. Nálev připravíme následujícím způsobem: Nasekanou bylinku (asi 2 lžičky čerstvé nati nebo 1 lžičku sušené) zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Čaj pijeme 2× denně. Pro zlepšení chuti je možné čaj ochutit medem.

 

Zevně lze použít teplý nálev (k omývání unavené a vrásčité pleti, ran a pokožky postižené kožními problémy), svízelovou mast, případně si z bylinky připravit koupel.

4

V kuchyni upotřebíme listy i celé výhonky (nejlépe rané). Hodí se např. do polévky, zeleninového či masového nákypu i do zeleninových směsí. Přidáváme je před koncem vaření.

 

V syrovém stavu se z nich dají připravovat také zeleninové saláty či smoothie.

 

Jak již bylo zmíněno výše – usušená a mírně upražená semena svízele se dají využít jako náhrada kávy, patří totiž do stejné rostlinné čeledi a výsledná náhražka kávy má podobné aroma jako pravá káva.

Tipy

Tato bylina není oblíbená jen u morčat, ale s chutí ji konzumuje také drůbež, krávy a koně.

 

Svízel přítula se dříve používal ke srážení mléka na sýr (stejné účinky má také svízel syřišťový).

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články