Jak vypěstovat čajovník čínský ze semen | rady
Jak vypěstovat čajovník čínský ze semen | rady. Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Lahodný nálev se získává z listů rostliny čajovníku, původem z daleké Číny. Čajovník je tedy rostlina subtropická, ale není těžké vypěstovat si vlastní sazenice i v našich podmínkách. Stačí znát pár triků.
Co je potřeba
semena čajovníku
Výsev semen čajovníku
Čajovníková semena jsou kulatá a poměrně tvrdá. Velmi rychle ztrácejí klíčivost, proto je dobré opatřit si co nejčerstvější várku. Obal semen jemně narušíme, nejlépe to jde nožem, a ponoříme je na 2 až 3 dny do vody při pokojové teplotě. Poté můžeme vysévat. Prodej semen čajovníku naleznete například na webu www.osiva-semena.cz. Volíme lehký propustný substrát s nízkým obsahem vápníku – stačí obyčejná rašelina. Květináč umístíme do polostínu a umírněně zaléváme. Při teplotě 20 až 25°C se malé rostlinky objeví do čtyř týdnů.
Přesazování čajovníku
Vyklíčené rostlinky pomalu zvykáme na slunce. Jejich konečné umístnění by mělo být světlé bez přímého slunečního záření. Jakmile dorostou 3 až 5 cm výšky, přesazujeme je do samostatných květináčků. Substrát používáme stejný jako pro výsev, ale na dno květináčů umístíme drenážní vrstvu ze štěrku nebo keramzitu, abychom zabránili přemokření.
Pěstování čajovníku čínského
Přesazené rostliny potřebují hojnou zálivku (půda by neměla nikdy vyschnout), ale zároveň jsou náchylné na přemokření. V misce by proto nikdy neměla stát voda více než několik hodin. V době vegetačního období často hnojíme speciálními přípravky bez přídavku vápna. V období od května do září můžeme keříky umístit i na balkón nebo zahradu. V zimě zase nezapomene rostliny pravidelně rosit. Suchý vzduch totiž dokáže nepěkně znetvořit listy. Dbáme také na dostatek světla. I přes všechnu péči obvykle čajovníky u nás v zimě opadávají a churaví, na jaře se ale zase brzy vzpamatují.
Sklizeň čajovníkových listů
Poprvé rostlinu zaštípneme, jakmile dosáhne 12 cm výška – cca po 7 – 8 měsících pěstování. První sklizeň čerstvě vyrašených čajových lístků provádíme při výšce 18 – 20 cm. Sesbírané listy spaříme horkou vodou a získáme zelený čaj. I když chuť získaného čaje, vzhledem k našim podnebním podmínkách asi nebude tak vynikající, pití vlastnoručně vypěstovaného čaje má přece jenom své kouzlo. A když se budete o svou rostlinku dobře starat, ochotně vám po několika letech vykvete jemně vonícími bílými květy, které se můžete pokusit opylovat a získat tak další semena.
Diskuze k článku