Jak vyčistit zašlé nerezové a stříbrné příbory | rady a tipy
Jak vyčistit zašlé stříbrné a nerezové příbory | rady a tipy. Připravujete pro pozvanou návštěvu pohoštění a jde vám o to, aby vše klaplo na výbornou. Chcete, aby se hosté u vás cítili dobře a setkání si užili. V takovém případě nestačí pouze uvařit a upéct spoustu dobrot. Důležité je, aby i stůl byl dobře prostřený. To znamená servírovat jídlo na čistých talířích a dát na stůl lesklé, vyleštěné příbory. Co ale dělat, když jsou příbory zašlé?
Co je potřeba
Hrnec, brambory, jedlá soda, horká voda, ocet, kypřicí prášek do pečiva, plastová dóza s víkem, alobal
Nože, vidličky, lžíce a lžičky nejprve důkladně umyjte. Pokud se na nich drží matný povlak, stačí dát je do hrnce s vodou, ve které jste vařili brambory. Voda musí být horká. Po 10 minutách příbory opláchněte a umyjte jako obvykle.
Nebo je vložte do plastové krabice s víkem, která je vyložena alobalem, posypejte je jedlou sodou, přidejte horkou vodu a víko zavřete. S krabicí není nutné nijak třást nebo hýbat, nečistoty a povlak se rozpustí samy. Po 5 až 10 minutách příbory vyndejte, opláchněte a vytřete důkladně do sucha. Jestliže nemáte po ruce sodu, vystačíte s kypřicím práškem do pečiva, ten také prokáže dobrou službu.
Můžete vyzkoušet i octovou lázeň, kdy do půl litru horké vody přidáte půl lžíce octa a do této lázně vložíte příbory. Za několik minut je vyndejte, opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Pokud vám zbylo pár kapek citronu, poslouží stejně dobře jako ocet.
Nehezký matný povlak se dříve či později vytvoří prakticky na každém příboru. Záleží hodně na tom, jak se o něj staráte, jak často ho používáte a skladujete. Nejnáchylnější na tvorbu zašlého povrchu bývají kávové lžičky.
Jak se starat o příbory, aby vypadaly co nejlépe? Nedávejte je do myčky, ale umývejte je ručně. Nejlépe hned poté, co jste dojedli. Nepoužívejte žádné agresivní přípravky ani ostré předměty. Vypomoci si můžete čistým nepoužívaným zubním kartáčkem a příbor jím přeleštit.
Stříbro skladujte tak, že příbory dáte do krabice, která se dá zavřít. Každý kus zabalte zvlášť do flanelového hadříku. Předtím zkontrolujte, že jsou příbory dokonale suché.
Tipy
Ať už čistíte příbory čímkoli, vždy je důkladně na konci opláchněte pod proudem tekoucí vody
Varování
- Vlastníte-li starožitné příbory, nebo máte k příborům velkou citovou vazbu, vyčistěte je raději speciálními prostředky, které jsou k tomu přímo určené.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku