Jak snížit vlhkost v chladničce
Jak snížit vlhkost v chladničce | rady a tipy. Chladnička má jednu úžasnou vlastnost: prodlužuje trvanlivost pokrmů a surovin, které do ní vkládáme. Někdy se ale uvnitř objeví velká vlhkost. Ta může některým potravinám ublížit. Jak zvýšené vlhkosti v chladničce předcházet? Jak již vzniklou nadměrnou vlhkost snížit? Poradíme vám.
Co je potřeba
- papírové kuchyňské utěrky
- voda s octem
Zvýšená vlhkost v chladničce nahrává tomu, aby se v ní přemnožily nežádoucí plísně a bakterie. Ty často nejsou vidět pouhým okem, ale mohou poškodit naše zdraví. Náchylné je zejména ovoce a zelenina, které v chladničce skladujeme.
Jedním z důvodů, proč se vlhkost ve vyšší míře tvoří, je, že dveře chladničky často otvíráme a zavíráme. Dovnitř pak proudí teplý vzduch a pára kondenzuje. Proto bychom měli mít chladničku co nejdál od sporáku.
Jakmile z chladničky během přípravy nedělního oběda neustále něco bereme a zase vkládáme dovnitř, teplý vzduch se do ní dostane mnohem rychleji.
Někdy je na vině i skladba potravin, které v ní skladujeme. Tepelně zpracované pokrmy bychom měli ukládat dovnitř vychlazené, nikoli teplé. K dostání jsou speciální skleněné nádoby s víkem, v nichž bychom měli hotová jídla uchovávat.
Přebytečná vlhkost se dostane dovnitř i díky tomu, jak máme zabalené ovoce a zeleninu. Občas si přineseme z obchodu například hlávkový salát zabalený v průhledném obalu, kde se zapaří a my ho takto uložíme do chladničky. Pokud nespotřebujete například salátovou okurku nebo rajčata rychle, může se stát, že jsou na povrchu vlhká. Proto je pravidelně prohlížejte a případně otírejte.
Jestliže vám lednička slouží již delší dobu, zkontrolujte, v jakém stavu je její těsnění. Je možné, že potřebuje vyměnit.
Abychom předcházeli zvýšené kondenzaci par, měli bychom stěny chladničky pravidelně otírat například papírovými kuchyňskými utěrkami. Jednou za šest týdnů se doporučuje vytřít vnitřní prostor octovou vodou, abychom ji zbavili nečistot a plísní, a pak dosucha kuchyňskými utěrkami. To platí i pro samoodmrazovací ledničky, kde se sice vlhkost ani zdaleka netvoří v takové míře jako ve starších modelech, v nichž tato funkce chybí, ale přesto tomu nelze zcela zabránit.
Teplotu uvnitř chladničky je dobré udržovat na maximálně 8 °C, abychom předešli nežádoucímu přemnožení bakterií a dalších nezdravých mikroorganismů.
Diskuze k článku