Jak vařit zeleninu v páře | recept
Jak vařit zeleninu v páře | recept. Zmražená nebo konzervovaná zelenina ztrácí vitamíny a výživovou hodnotu. Zkuste si doma otestovat váš parní hrnec, ve kterém jste donedávna dělali jen masité pokrmy. Zelenina připravovaná na páře je velmi chutná. Pokud protestujete, že budete mít brzo hlad, snězte ji jako přílohu. Zelenina lahodí oku nejen svými barvami, ale i zachovalým tvarem. Princip vaření v páře je jednoduchý, podobně jako byste připravovali pokrm v horkovzdušné troubě. Zelenina se nepřipálí, je křupavá a dá se s ní na talíři všemožně kouzlit. Výhodou je i fakt, že se chuť a vůně při vaření v páře nesmíchají, tak si k masu můžete přidat cokoliv, co zrovna sklidíte na zahrádce.
Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, proužky nebo jiné tvary. Využijte nejlépe vždy jeden tvar. Pokud jste se dnes rozhodli pro čtverečky, udělejte tak všechnu zeleninu. Bude v páře stejně rychle udělaná všechna bez rozdílu. Možností jsou i celé kusy zeleniny – mrkev, celer, petržel, kedlubna, aj., ovšem počítejte s delším časovým úsekem. Vyzkoušejte v páře i brambory, květák a brokolici, je to výborné.
Vezměte si parní hrnec a do jeho spodní části napusťte vodu (stačí pár centimetrů sloupce, cca 10 cm) a přiveďte k varu. Napařovací vrchní díl, v němž bude zelenina, se nesmí dotýkat vody uvnitř nádoby. Zakryjte pokličkou, vařte na mírném ohni.
Pokud nemáte parní hrnec, použijte kovový cedník, který se rovněž nebude dotýkat vodní hladiny hrnce. Poklice však musí na hrnec přilnout, abyste docílili stejného efektu jako při vaření v páře.
Zeleninu nechte probublávat v páře od 5 do 30 minut. Záleží podle velikosti, tvaru a vaší chuti. Někdo má rád zeleninu na skus – al dente, někdo zase víc uvařenou. Také záleží, jak budete zeleninu dále upravovat.
Parní hrnec přesuňte na vedlejší, nerozpálenou ploténku a nechte odstát. Pokličku sundejte až poté, když je zelenina uvnitř vlažná. Předejdete tak nepříjemným popáleninám. Horká pára je velmi nebezpečná.
Diskuze k článku