Jak vařit rýži natural
Rýže natural zajímá ty, kteří programově chtějí jíst zdravě, nemocné lidi, ale právě tak skutečné labužníky. Rýže natural vyžaduje delší čas přípravy než rýže bílá, ale pokrmy z ní připravené mají nejen vyšší výživovou hodnotu, ale rovněž chutnají jinak. Jak vařit rýži natural? Přinášíme několik osvědčených zkušeností a tipů.
Co je potřeba
kuchyňské vybavení a zaříření
rýže natural
ingredience podle předpisů
Popis produktu. Rýže natural neprochází při průmyslové úpravě broušením a leštěním, ale samozřejmě neobsahuje rýžové slupky (plevy). Na rozdíl od bílé rýže jsou v rýži natural zachovány všechny minerální látky, vitaminy, a především vláknina. To má nejen zdravotní přínos – vyšší obsah vlákniny zabezpečí delší pocit sytosti (o bílé rýži se často říká, že je „hladová“). U rýže bílé je uváděna energetická hodnota (na 100 g) kolem 360 kcal, u rýže natural o něco vyšší – asi 415 kcal. Rýže natural ovšem sníme menší množství (je to vyzkoušeno).
Rýže natural je doporučována při šetřících, odlehčovacích nebo redukčních dietách, při různých „očistných (detoxikačních)“ kúrách, při diabetu nebo zvýšené hladině cholesterolu v krvi, při potížích s vyprazdňováním, nemocech zažívacího ústrojí. Rýži natural dobře znají lidé, kteří jsou odkázaní na bezlepkovou stravu (nebo ji připravují). Rýže natural je ovšem oblíbena i naprosto zdravými lidmi, a to pro svou chuť a strukturu, které pokrmy z rýže natural příjemně ozvláštňují.
Rýže natural se obvykle prodává v půlkilogramovém balení. Její cena je vyšší než u rýže bílé, a to asi dvojnásobně, záleží také na výrobci, ale především na typu obchodu a regionu. Rýže natural někdy není v nabídce menších (nebo „venkovských“) obchodů. Ale naprosto běžně ji lze koupit v oddělení obilnin (nebo zdravé výživy) ve všech řetězcích. Nebo rýži natural můžeme kupovat ve speciálních prodejnách zdravé výživy. Z půlkilogramového balíčku připravíme minimálně osm poctivých porcí.
Na rozdíl od bílé rýže vyžaduje rýže natural delší dobu přípravy. Rýži propláchneme, abychom ji zbavili nečistot. Zalijeme ji trojnásobným objemem vody a necháme dvě tři hodiny namočenou (což zkrátí dobu varu). Pak ji v té samé vodě dáme vařit. Použijeme-li tlakový hrnec, vaříme rýži natural dvacet minut. Pak otevřeme, zkontrolujeme. Je-li tuhá, hrnec rychle zavřeme a rýži necháme (už bez přívodu tepla) ještě deset minut „táhnout“. Nemáme-li tlakový hrnec, vaříme zpočátku prudce, po deseti minutách teplo snížíme a vaříme (dusíme) ještě asi dvacet minut. Jestliže se voda odpařila a rýže stále ještě není měkká, přilijeme trochu horké vody a vaříme do změknutí. Pokud možno rýži nemícháme. Když spěcháme, můžeme rýži uvařit i bez namáčení (v papiňáku).
Uvařenou rýži natural buď použijeme jako přílohu (nebo dietní pokrm) – stačí lehce přisolit, a nebo ji dále upravujeme a dochucujeme.
Sladké pokrmy. Rýži natural můžeme použít na přípravu sladkých kaší (přidat špetku soli, trochu cukru, medu nebo sladkého ovoce a rychle provařit s trochou mléka). Nebo z ní můžeme zhotovit zapečený rýžový nákyp (obvyklý postup: špetka soli, cukr, vanilka, žloutky, bílkový sníh. Nebo vařenou rýže natural přidáme do těsta na lívance. Případně do ochucené rýže přidáme zakysanou smetanu a necháme vychladit jako dezert („mléčná rýže“). K rýži natural se hodí jakékoliv ovoce.
Slaná rýže. Na pánvi rozpustíme olej a osmažíme cibulku. Zamícháme uvařenou rýži a dochutíme solí nebo i trochou dobré sojové omáčky či karí kořením. Nebo uvařenou rýži natural použijeme na přípravu pokrmů typu rizoto: smícháme s podušenou zeleninou (cibule, paprika, rajčata), s kousky masa upraveného na cibulovém základu, případně s obojím. Nebo můžeme do vařené rýže natural přidat cibulku, mladou mrkev a sterilizovaný hrášek. Výborně chutná v kombinaci s vařenými luštěninami a osmaženou cibulí (čočka, fazole, cizrna).
Tipy
Trochu uvařené rýže můžeme odložit do mrazáku a později použít jako rychlou zavářku do polévky.
Diskuze k článku