Jak uvařit těstoviny, aby i rozený Ital smekl klobouk | rady a tipy do kuchyně
„Těstoviny vložte do vroucí osolené vody, zamíchejte a vařte dle času uvedeného na obale“ – tak zní návod na sáčku s těstovinami. Celkem jasné a bezproblémové, že? Než ovšem dojde na praxi. Pak začnou vyvstávat otázky typu: Jak velký hrnec? Kolik vody? A soli? Míchat? Jak dlouho vařit? Přiklopené či odklopené, a mnoho dalších. Nakonec zjistíte, že uvařit těstoviny není zase až taková sranda. Proto vám prozradíme pár tipů, kterých je dobré se držet, abyste si těstoviny vychutnali tak, jako by je vařil sám Ital.
Co je potřeba
- těstoviny
- dostatek vody
- velký hrnec
- kuchyňská minutka
- sůl
Dejte si záležet už při výběru
… a sáhněte po kvalitních těstovinách. Pozor, zárukou kvality není vždy vysoká cena! Ale pravdou je, že těstoviny za pár korun často obsahují vysoký podíl škrobů a snadno se rozvaří. I v běžných supermarketech jsou k dostání velice kvalitní těstoviny za příznivé ceny. Pokud si ale chce opravdu dopřát, navštivte specializovaný obchod s italskými potravinami či se pusťte do domácí přípravy.
Při výběru rovněž dbejte na to, k čemu či do čeho chcete těstoviny použít. Druhů a tvarů je nespočet. Od čerstvých či sušených, přes vaječné a bezvaječné druhy až k druhům lišících se typem použité mouky. O roztodivných tvarech a možných vroubcích ani nemluvě. A zdaleka ne všechny se hodí na všechno, to mějte na paměti.
Proto pár tipů:
- Na velké a široké těstoviny se hodí hutnější a hustší omáčky, zatímco na drobnější a užší zase omáčky lehčí.
- Ty opravdu velké, jako obří lastury conchiglioni či cannelloni, si přímo říkají o jejich naplnění.
- Flíčky a lasagne jsou zrozené pro zapékaní.
- Ideální jsou tortellini, u kterých nemusíte nic z výše uvedeného řešit. Jsou již naplněné a tudíž dochucené, ochucené a plnohodnotné.
- Pokud narazíte na těstoviny, které mají vroubky, naservírujte k nim nejlépe masovou či zeleninou omáčku, která ve vroubcích skvěle drží.
Bez velkého hrnce se neobejdete
Jedině velký hrnec poskytne těstovinám dostatečný prostor a pojme dostatečné množství vody, které těstoviny pro správné uvaření potřebují. Dopřejte jim proto lázeň v pořádně osolené vodě. Pouze tak nebudou uvařené těstoviny oslizlé a mdlé.
Několik zásad je zde:
- Na 100 g suchých těstovin použijte 1 litr vody a 1 zarovnanou lžičku soli.
- Sůl přidávejte až do vroucí vody, ovšem ještě před přidáním těstovin. Doba přidání soli ovlivní výslednou konzistenci těstovin.
- Do vroucí vody přijde opravdu jen sůl a těstoviny. Na tvrzení, že by se do vody měl rovněž přilít i olej, aby se neslepily, zapomeňte. Olej lepivost neovlivní. O tom rozhoduje kvalita těstovin. Daleko lepšího efektu dosáhnete, pokud těstoviny olejem zakápnete až na talíři.
Bod varu není radno podceňovat
Trpělivost růže přináší. Těstoviny do hrnce přidávejte opravdu až v momentě, kdy voda skutečně vře a bujaře bublá. V opačném případě jednak těžko uhlídáte ideální čas vaření potřebný k tomu, aby byly těstoviny uvařené tak akorát a jednak docílíte toho, že škrob vystoupí na povrch těstovin a ty pak budou výrazně lepivé, což není žádoucí.
Těstoviny při vaření potřebují péči
Jen s řádnou péči předejdete výslednému lepivému těstovinovému chuchvalci.
Rady, jak pečovat:
- Jakmile těstoviny vhodíte do vroucí vody, promíchejte je. Rovněž i v průběhu vaření je sem tam promíchejte a dbejte na to, aby se nepřichytily ke dnu.
- Ihned po přidání těstovin do hrnce jej opět přiklopte, aby voda začala opět co nejdříve vřít a pak pokličku sundejte a dále vařte odklopené na středním stupni.
Těstoviny držte zkrátka
… a lázeň ve vroucí vodě jim časově omezte. Těstoviny opravdu vařte na skus, tedy al dente, jak říkají Italové. Myslete na to, že dojdou i po slití vody a následně i po jejich smíchání s omáčkou. Těstoviny uvařené tak akorát čili al dente, jsou uvařené skrz naskrz, ale stále pevné, pružné a odolné. Na těstovinách se ale nesmí vyskytovat neprovařené kousky (syrové, moučnaté), ovšem zároveň nesmí být měkké. Při skousnutí či překrojení vidličkou byste měli cítit lehký odpor.
Al dente vychytávky:
- Ochutnávejte! Ke konci vaření téměř každou minutu.
- Ideálně mějte po ruce i minutku.
- Každý typ těstovin má odlišné požadavky na dobu varu. Proto si pročítejte informace na obale. Rovněž je rozhodující, jak budete s těstovinami dále nakládat, zda jimi vyšperkujete salát, či je přidáte do omáčky nebo budete dále zapékat.
Nedopřávejte jim odpočinek
Po uvaření je nutné těstoviny okamžitě přecedit a nenechávat je dojít, odstát a podobně. I když už voda nevře, těstoviny v ní stále měknou.
Studenou sprchu opravdu nepotřebují
Prudká změna teploty jim škodí. Těstoviny tím ztratí svou přirozenou chuť a jemnou strukturu. A proplachovat je vodou v domnění, že tak zabráníte jejich slepení, je omyl. To jste si zajistili již jejich správným výběrem a správnou úpravou.
Dopřejte jim slávu
Tedy zachovejte jejich krásu a nenechejte je dlouhým stáním bez přikrytí oschnout, okorat, ale pracujte s nimi ihned po jejich slití. Rovněž tak zabráníte i případnému slepení, ke kterému v rámci chladnutí dojde.
- Ovšem neklesejte na mysli, pokud se uvařené těstoviny přece jen slepí. Následným smícháním s omáčkou či zálivkou do salátu se od sebe opět oddělí.
Takto připraveným těstovinám vysekne poklonu i rozený Ital.
Diskuze k článku