Jak uvařit lasagne s krůtím masem a omáčkou z čerstvých rajčat | recept
Jak uvařit lasagne s krůtím masem a omáčkou z čerstvých rajčat | recept. Příprava lasagní sice není zrovna rychlou záležitostí a vyžaduje trochu trpělivosti, ale ve své podstatě není příliš složitá. Základem lasagní je rajčatová omáčka s mletým masem, v našem případě jsme zvolili poněkud odlehčenou variantu s krůtím masem, avšak neprohloupíte ani klasickou kombinací vepřového a hovězího. Nesmí chybět ani bylinky bazalka a oregano a samozřejmě bešamelová poklička. Lasagne lze navařit i do zásoby a zamrazit na pozdější využití. Vyzkoušejte si připravit vynikající lasagne podle následujícího receptu.
Co je potřeba
Na omáčku si přichystáme:
- 1 cibuli
- 1 česnek
- 1 lžíci oleje
- 500 g krůtího mletého masa
- 8 velkých rajčat
- 2 lžíce kečupu
- sůl a pepř na dochucení
- bazalku a oregano dle chuti (kombinace sušených a čerstvých bylinek)
- 250 g lasagní
Na bešamel budeme potřebovat:
- 3 lžíce mouky
- 1 lžíci másla
- 500 ml mléka
- špetku soli a muškátového květu
- 2 lžíce parmazánu
V prvním kroku si přichystáme rajčatovu omáčku s masem. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a v rendlíku je osmahneme na oleji. Jakmile začne cibule i česnek zlátnout, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme a necháme ho za občasného promíchávání ze všech stran zesvětlat.
Mezitím si nakrájíme rajčata, pokud jich nemáme dostatek, můžeme je v omáčce kombinovat s rajčatovou passatou nebo s rajčaty z konzervy. K opečenému masu přidáme rajčata, přidáme sušenou bazalku a oregano (po jedné lžičce), podlijeme trochou vody, a necháme pozvolna provářet asi 10 minut.
Dále si propereme a nasekáme nadrobno čerstvou bazalku a oregano. Díky sušeným bylinkám se omáčka skvěle dochutí a čerstvé ji přidají i na vůni. Jakmile jsou rajčata měkká a maso hotové, přidáme trochu kečupu na zjemnění omáčky, nasekané bylinky, důkladně osolíme a opepříme a promícháme.
V jiném hrnci si rozehřejeme máslo a nasypeme na něj mouku, stále mícháme, jakmile začne jíška zlátnout, přiléváme po troškách mléko. Za občasného prošlehávání přivedeme k varu, po několika minutách by se směs měla začít zahušťovat. Ve finále by měla mít konzistenci asi jako řidší pudink. Hotovou bešamelovou omáčku ochutíme solí a trochou muškátového květu a přisypeme parmazán. Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Na dno zapékací mísy nalijeme trochu bešamelu, na něj položíme vrstvu lasagní, na ně nandáme rajčatovou omáčku, poté znovu lasagne a omáčku a takto pokračujeme, dokud nám omáčka nedojde. Končíme opět vrstvou lasagní, na kterou rozmažeme zbývající bešamel.
Vložíme do trouby a zapékáme asi 25 až 30 minut, podle hloubky mísy. Vršek by měl zezlátnout a těstoviny změknout. Po vyjmutí z trouby necháme lasagne pár minut dojít. Servírujeme nakrájené na řezy.
Diskuze k článku