Jak uvařit hrstkovou polévku plnou luštěnin a zeleniny
31. Leden 2023
Jak uvařit hrstkovou polévku plnou luštěnin a zeleniny | recept na hrstkovou polévku z luštěnin. Hrstka čočky, hrstka hrachu, hrstka fazolí, jednoduše hrstka luštěnin, proto také polévka zvaná hrstková. Luštěnina doslova v každé lžící a čím více, tím lépe. Tato tradiční hutná polévka plná výživných luštěnin a zeleniny zasytí natolik, že nahradí i hlavní chod. Dalo by se říct, takový kvalitní eintopf.
Co je potřeba
- 5–6 hrstí (přibližně 300 g) jakýchkoliv drobnějších luštěnin (červená čočka, hnědá čočka, bílé fazole, červené fazole, hrách)
- 1 pórek
- 2 větší mrkve
- 2 kořenové petržele
- 50 g másla
- 200 ml smetany na vaření
- 1–1,5 l zeleninového vývaru
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- špetka muškátového oříšku
Tipy
Různorodost přidávaných luštěnin dokonale vyřešíte zakoupením směsi luštěnin Hrstka, ve které jsou snad veškeré luštěniny, na které si vzpomenete.
Související články
Další zajímavé články
Jak uvařit sytou luštěninovou polévku | recept
Jak uvařit sytou luštěninovou polévku | recept. Talíř poctivé polévky, ve které doslova stojí lžíce, přijde v tomto období určitě vhod. Především…
Jak uvařit krémovou rybí polévku z aljašské tresky | recept
I tato jednoduchá rybí polévka z aljašské tresky může zazářit na vánočním stole a potěšit svou krémově jemnou chutí a konzistencí. Hospodyňky pak…
Jak připravit mexický těstovinový salát s černými fazolemi | recept
Jak připravit mexický těstovinový salát s černými fazolemi | recept. Vydatný, výrazný a hlavně výtečný – přesně takový je salát podle tohoto receptu.…
Jak připravit dýňovou polévku s červenou čočkou | recept
Dýňová polévka s červenou čočkou | recept. Sezóna dýní je v plném proudu a jistě víte, že se dají využít pro přípravu mnoha slaných i sladkých po…
Jak připravit řecký kuskusový salát s cizrnou | recept
Jak připravit řecký kuskusový salát s cizrnou | recept. Odlehčený, ale poměrně sytý salát, v němž drobný kuskus obalí zrnka oříškově jemné a zdra…
Diskuze k článku