Jak uvařit hrstkovou polévku plnou luštěnin a zeleniny
Jak uvařit hrstkovou polévku plnou luštěnin a zeleniny | recept na hrstkovou polévku z luštěnin. Hrstka čočky, hrstka hrachu, hrstka fazolí, jednoduše hrstka luštěnin, proto také polévka zvaná hrstková. Luštěnina doslova v každé lžící a čím více, tím lépe. Tato tradiční hutná polévka plná výživných luštěnin a zeleniny zasytí natolik, že nahradí i hlavní chod. Dalo by se říct, takový kvalitní eintopf.
Co je potřeba
- 5–6 hrstí (přibližně 300 g) jakýchkoliv drobnějších luštěnin (červená čočka, hnědá čočka, bílé fazole, červené fazole, hrách)
- 1 pórek
- 2 větší mrkve
- 2 kořenové petržele
- 50 g másla
- 200 ml smetany na vaření
- 1–1,5 l zeleninového vývaru
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- špetka muškátového oříšku
Krok 1
Nejprve a s předstihem luštěniny zbavené nečistot zalijte studenou vodou a nechejte namočené nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc. U drobnějších postačí 4 hodinové máčení.
Krok 2
Následně ve větším hrnci na másle orestujte nadrobno nakrájený pórek.
Krok 3
Jakmile pórek zavadne, přidejte na kostičky nakrájené mrkve a petržel. Pár minut za stálého míchání restujte.
Krok 4
Přilijte připravený vývar (1 litr), přidejte snítky rozmarýnu a prolisovaný česnek. Společně nechejte přejít varem.
Krok 5
Nyní stačí už jen přidat scezené, předem namočené, luštěniny a vařit do změknutí. Přibližně 40–50 minut. V případě, že začne polévka až příliš houstnout, přilijte zbylou část vývaru.
Krok 6
V závěrečné fázi odstraňte z polévky snítky rozmarýnu a přilijte smetanu. Současně dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polévku pár minut prohřívejte.
Krok 7
Pak už jen přichystejte talíře, nalijte polévku, případně přidejte čerstvé pečivo a zažeňte hlad.
Různorodost přidávaných luštěnin dokonale vyřešíte zakoupením směsi luštěnin Hrstka, ve které jsou snad veškeré luštěniny, na které si vzpomenete.