Čočka nakyselo | recept. Luštěniny tvoří důležitou složku naší výživy. Mezi luštěniny se řadí hrách, fazole, čočka, sója. Čočka je v kuchyni asi nejoblíbenější. Luštěniny obsahují mnoho bílkovin a škrobu, vápník, hořčík, draslík fosfor, železo a vitaminy. Jsou chudé na tuky a neobsahují vitamin C. Luštěniny před vařením namáčíme, nabobtnáním a vařením zvětší objem a hmotnost přibližně dvojnásobně. Na osobu počítáme 100 g suchých luštěnin k přípravě samostatného pokrmu. Luštěniny jsou hůře stravitelné, proto pozor při onemocnění trávicí soustavy. Vyzkoušejte si připravit chutnou čočku nakyselo dle následujícího receptu.
Co je potřeba
400 g suché čočky
50 g sádla
1 menší cibule
vývar nebo voda
1 bobkový list
větvička tymiánu
sůl
ocet
hladká mouka
1
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě pod poklicí uvaříme do poloměkka. Do vody přidáme bobkový list.
2
Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Když má cibule správnou barvu, zaprášíme ji hladkou moukou a usmažíme hladkou cibulovou jíšku.
3
Napůl vařenou čočku scedíme (vodu nevyléváme) a přidáme k jíšce. Podlijeme trochou vody, co zbyla z vaření čočky nebo vývarem. Vody nepřidáváme moc, raději po menších částech. K čočce přidáme větvičku tymiánu a osolíme ji.
4
Čočku vaříme do změknutí, podle potřeby podléváme. Hotová čočka nesmí být moc řídká. Před dohotovením okyselíme octem nebo citronovou šťávou podle chuti. Kdo chce a nevaří dětem, může přidat mletý pepř.
5
K čočce se jako příloha podává vejce vařené natvrdo, volské oko, opečená slanina nebo uzenina. Jí se s rohlíkem nebo domácími rozpeky.
Čočková polévka s olivovým olejem a šunkou | recept. Čočka je luštěninou původem z Přední Asie, na asijském kontinentu se pak konzumuje v mnohem větší…
Jak uvařit novoroční oběd z čočky | recepty. Na Nový rok, tedy 1. ledna, je tradicí jídlo z čočky. Konzumace čočky v tento den má zajistit dostatek pe…
Zapečená čočka s vejci | recept. Luštěniny zařazujeme do jídelníčku méně, než by si pro své výživové vlastnosti zasloužily. Je to i tím, že obsahují b…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku