Jak udělat zapečenou čočku s vejci | recept
Zapečená čočka s vejci | recept. Luštěniny zařazujeme do jídelníčku méně, než by si pro své výživové vlastnosti zasloužily. Je to i tím, že obsahují buničinu ve větším množství, a právě proto jsou těžce stravitelné. Lidem, kterým činí konzumace luštěnin trávicí potíže (nadýmání), je podáváme mleté nebo mixované. Také je namáčíme ve vodě delší dobu – podle druhu. U čočky se doporučuje alespoň dvě hodiny před vařením. Chybu neuděláte, ani když ji necháte ve vodě máčet přes noc. Luštěniny se vaří v téže vodě, ve které se namáčely, obsahuje nerostné a jiné látky, jež se do ní vylouhovaly. Následující recept je netradiční, přesto věřím, že vás zaujme.
Co je potřeba
- 300 g suché čočky
- 2 středně velké pórky
- 150 g tvrdého sýra
- 1 lžička mletého koriandru
- zeleninový vývar
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- máslo na vymazání zapékací misky
- vejce podle počtu porcí
Suchou a přebranou čočku namočíme alespoň dvě hodiny předem do studené vody, aby nabobtnala. Pórek i se zelenou částí nakrájíme na špalíčky. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle, část přidáme do pokrmu, zbytkem posypeme hotové jídlo. Domácí vývar lze připravit (tak jako na snímku) ze sušené zeleninové směsi nebo koupeného bujónu.
Čočku uvaříme s pórkem a koriandrem v zeleninovém vývaru doměkka. Vývaru potřebujeme jen tolik, aby tekutina byla asi centimetr nad čočkou. Všechna voda by se měla vstřebat, proto ji přidáváme opatrně. Uvařenou čočku s pórkem rozmixujeme, ale ne úplně. Jen tak, abychom porušili jednotlivá zrnka. Stačí opravdu malá chvilka.
Tipy
Pórek lze nahradit kombinací cibule a malého množství česnekových výhonků nebo mraženého medvědího česneku.
Diskuze k článku