Jak uvařit novoroční oběd z čočky | recepty
Jak uvařit novoroční oběd z čočky | recepty. Na Nový rok, tedy 1. ledna, je tradicí jídlo z čočky. Konzumace čočky v tento den má zajistit dostatek peněz po celý následující rok. Vyvarovat byste se měli ryb, aby vám štěstí neuplavalo a drůbeže, to by zase mohlo uletět. Ať už tradice dodržujete nebo ne, nic to nemění na skutečnosti, že luštěniny by si zasloužily, aby se v našem jídelníčku objevovaly častěji. Teď je vhodná doba trochu ubrat a vrátit se ke střídmějším pokrmům, než jsme měli na stole v posledních svátečních dnech. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Co je potřeba
- ingredience jsou uvedeny v následujících krocích u každého receptu
Polévka z červené čočky
1 velká mrkev, 1 větší brambor, kousek celeru,150 g červené čočky, 3 lžíce přepuštěného másla, sůl, bobkový list, 2 stroužky česneku, voda nebo vývar, petrželová nať
Na másle osmahněte zeleninu pokrájenou na kousky, přidejte bobkový list, čočku, zalijte vodou nebo vývarem a uvařte doměkka. Polévku rozmixujte, osolte a přidejte zelenou nať.
Čočka nakyselo
60 g přepuštěného másla, 20 g hladké mouky, 30 g cibule, 300 g čočky, ocet, cukr, sůl, bobkový list (lze vynechat)
Čočku namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody. Dejte ji vařit s bobkovým listem, ale ten můžete vynechat pokud chcete. Před tím, než čočka úplně změkne, ji zahustěte světlou jíškou z másla a mouky. Osolte a dovařte doměkka. Podle chuti přidejte ocet a cukr. Čočku podávejte se sázeným vejcem nebo vařeným uzeným masem.
Naklíčená čočka
Čočku, ale i jiné luštěniny si můžete nechat naklíčit podle tohoto článku:
Čočkový salát
červená řepa, polníček, čočka, olej, sůl, citronová šťáva, cukr, česnek
Řepu zabalte do alobalu a upečte při 200 °C v troubě doměkka. Čočku uvařte ve vodě, sceďte a nechte vychladnout. Studenou upečenou řepu nakrájejte na malé kostky, promíchejte s opraným polníčkem, vařenou čočkou a prolisovaným česnekem. Podle chuti okořeňte a zakápněte olejem a citronem. Salát dělejte v libovolné kombinaci, podle toho, co vám chutná. Já přidávám natvrdo uvařená vejce.
Diskuze k článku