Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit brokolicový krém se sýrovými krutony | recept

Jak uvařit brokolicový krém se sýrovými krutony | recept

Brokolicový krém se sýrovými krutony | recept. Brokolice je sice poněkud kontroverzní zelenina, pro mnohé představuje spíše trest než pochoutku. Přitom je to škoda, nejen, že obsahuje velké množství vitamínů, ale je to i poměrně univerzální zelenina. V tomto receptu se uplatní jako hlavní chuťová složka. Další ingrediencí je cibule, brambor a pro zjemnění žervé. Pro výslednou chuť i efekt je důležité rozmixování směsi na krém, propojí se tak chutě. Polévka je doplněna sýrovými krutony.

Co je potřeba

          Co budeme potřebovat na polévku:

  • polovinu růžice brokolice
  • 1 brambor
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř a špetku muškátového květu
  • 1 kostku žervé

    Co si přichystat na sýrové krutony:

  • 1 kus den staré žemle
  • trochu olivového oleje na pokapání
  • kus sýru eidam na posypání (cca 50 g, může být i méně)
1

Nejprve si připravíme veškerou zeleninu. Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme také na drobné kousky. V hlubším hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm osmahneme.

2

Mezitím rozdělíme brokolici na menší růžičky a propláchneme pod vodou. Když cibule zesklovatí, přidáme do hrnce brambory a brokolici. Zeleninu necháme ještě krátce restovat. Potom zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Po pěti minutách vaření polévku osolíme a opepříme, přidáme trochu muškátového květu.

3

Brokolicovou polévku vaříme celkem asi 15 minut. Jakmile je zelenina měkká, stáhneme z plamene. Přidáme kostku žervé a rozmixujeme polévku na hladký krém.

4

Na přípravu krutonů si nejprve předehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Poté nakrájíme asi den staré pečivo na drobné kostky. Na plech natáhneme pečicí papír, nasypeme na něj nakrájenou žemli a pokapeme olivovým olejem. Sýr eidam nastrouháme najemno a posypeme jím připravené krutony. Vložíme do trouby a necháme asi 5 minut sušit.

5

Hotový brokolicový krém rozdělíme na talíře, posypeme sýrovými krutony a ihned podáváme. Přeji dobré chutnání!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlač…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.