Jak uvařit brokolicový krém se sýrovými krutony | recept
Brokolicový krém se sýrovými krutony | recept. Brokolice je sice poněkud kontroverzní zelenina, pro mnohé představuje spíše trest než pochoutku. Přitom je to škoda, nejen, že obsahuje velké množství vitamínů, ale je to i poměrně univerzální zelenina. V tomto receptu se uplatní jako hlavní chuťová složka. Další ingrediencí je cibule, brambor a pro zjemnění žervé. Pro výslednou chuť i efekt je důležité rozmixování směsi na krém, propojí se tak chutě. Polévka je doplněna sýrovými krutony.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na polévku:
- polovinu růžice brokolice
- 1 brambor
- 1 cibuli
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- sůl, pepř a špetku muškátového květu
- 1 kostku žervé
Co si přichystat na sýrové krutony:
- 1 kus den staré žemle
- trochu olivového oleje na pokapání
- kus sýru eidam na posypání (cca 50 g, může být i méně)
Nejprve si připravíme veškerou zeleninu. Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme také na drobné kousky. V hlubším hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm osmahneme.
Mezitím rozdělíme brokolici na menší růžičky a propláchneme pod vodou. Když cibule zesklovatí, přidáme do hrnce brambory a brokolici. Zeleninu necháme ještě krátce restovat. Potom zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Po pěti minutách vaření polévku osolíme a opepříme, přidáme trochu muškátového květu.
Brokolicovou polévku vaříme celkem asi 15 minut. Jakmile je zelenina měkká, stáhneme z plamene. Přidáme kostku žervé a rozmixujeme polévku na hladký krém.
Na přípravu krutonů si nejprve předehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Poté nakrájíme asi den staré pečivo na drobné kostky. Na plech natáhneme pečicí papír, nasypeme na něj nakrájenou žemli a pokapeme olivovým olejem. Sýr eidam nastrouháme najemno a posypeme jím připravené krutony. Vložíme do trouby a necháme asi 5 minut sušit.
Hotový brokolicový krém rozdělíme na talíře, posypeme sýrovými krutony a ihned podáváme. Přeji dobré chutnání!
Diskuze k článku