Jak upéct „zebra“ placičky s ořechy | recept
„Zebra“ placičky s ořechy | recept. Tyto pruhované sušenky můžete upéct kdykoli během roku, uskladněné v plechové uzavřené dóze vydrží dlouho. Cukroví není příliš sladké a dobře vypadá, proto ho peču i na Vánoce těm, co neradi plněné kousky. Se skládáním je trochu práce, ale postup jsem napsala tak, aby se placičky povedly každému, kdo je zkusí.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 180 g másla
- kůra z poloviny citronu
- špetka soli
- 3 žloutky
- 25 g kakaa
- 2 lžíce mléka
- 120 g ořechů
Mouku promíchejte v misce s moučkovým cukrem, špetkou soli a jemně strouhanou citronovou kůrou. Přidejte na malé kousky nakrájené máslo (mám vyzkoušenou i Heru) a žloutky. Rukama vypracujte těsto a rozdělte ho na dvě poloviny. Do jedné poloviny zapracujte kakao rozmíchané ve dvou lžících mléka. Obě těsta zabalte a nechte nejméně hodinu v chladničce. Musí ztuhnout, jinak se s těstem, zejména světlým, velmi špatně pracuje.
Vychlazená těsta rozválejte na pláty o síle asi 2 mm. Těsto vyvalujte na papíru na pečení nebo mikrotenu. Můžete ho velmi opatrně podsypat moukou. Na světlé těsto, které je měkčí, rozložte nadrcené vlašské nebo pekanové ořechy a lehce je válečkem zatlačte do těsta. Ořechy si lehce nadrtíte tak, že je vložíte do sáčku a rozbijete paličkou na maso.
Pruhy naskládejte na sebe tak, aby se pravidelně střídala světlá a tmavá vrstva. Výšku si opět zvolte tak, aby vám vyhovovala velikost sušenek. Pracujte rychle, těsto nesmí moc změknout. Válečkem přejeďte povrch, vrstvy se zpevní. Pruhy těsta pak nechte opět vychladit, nejlépe v mrazničce, stačí 15 minut. Čím tužší těsto, tím lépe se krájí.
Krájejte stejně velké plátky. Vzhledem k tomu, že ve vrstvách jsou ořechy, potřebujete opravdu ostrý nůž, aby řez byl úhledný. Kousky pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v předem zahřáté troubě na středním roštu při 180 °C. Světlé těsto by mělo zůstat bílé. Z vlastní zkušenosti ale dodávám, že podaří-li se vám placičky upéct trochu více, ořechy mají mnohem lepší chuť.
Diskuze k článku