Co je potřeba

Co budeme potřebovat

  • ½  skleničky jáhel
  • ½  skleničky třtinového cukru
  • 2 vařené brambory
  • 2 tvarohy
  • 1-2 hrsti rozinek
  • 2 kapky vanilkové esence
  • špetku citronové kůry
  • 1 vejce
  • tuk a hrubá mouka na vymazání formy
  • šťávu z půlky citronu
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
1

V prvním kroku je třeba si namlít jáhly, postačí i obyčejný mlýnek na kávu. Jáhly následně nasypeme do hrnce a spaříme je vroucí vodou, přiklopíme pokličkou a necháme několik minut stát, až nasají veškerou vodu. Vařené brambory nastrouháme najemno, přidáme k nim jáhly a promícháme.

2

V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Následně vaječnou pěnu nalijeme k bramborovo-jáhlové směsi, přidáme oba tvarohy, vanilkovou esenci, rozinky a kůru z citronu a důkladně promícháme. Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme moukou, používám silikon, kde to není třeba a koláč se upeče stejně dobrý. 

3

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy a uhladíme povrch. Syrový koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 25 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Čas se může lišit i podle použité formy, proto koláč hlídejte.

4

Mezitím si připravíme citronovou polevu. Citron poválíme po lince a rukou při tom lehce pomačkáme, abychom z citronu dostali co nejvíce šťávy. Rozřízneme ho na poloviny, jednu uchováme v lednici, nejlépe řeznou ranou přimáčknutou na talířku nebo v uzavíratelné misce. Z druhé půlky citronu vylisujeme šťávu. Přisypeme k ní moučkový cukr a utřeme polevu. Konzistenci si můžete upravit podle svých chuťových preferencí, stačí přidat nebo ubrat cukr. Pokud chcete, aby vám poleva zatuhla, musíte použít přibližně 200 g cukru, v naší verzi se poleva spíše táhne, máme ji rádi kyselejší, ale také to není taková kalorická bomba.

5

Na hotový upečený koláč pak nalijeme polevu a necháme zchladnout. Poté krájíme na řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Tipy

Pokud byste jáhly mlít nechtěli nebo nemohli, uvařte je doměkka a poté je pomocí výkonného mixéru rozmixujte, záleží však opravdu na výkonu přístroje, slabší to jednoduše nezvládnou. Případně můžete uvařené jáhly rovnou zamíchat do těsta, ale počítejte, že tím bude mít trochu jinou konzistenci.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)