Jak upéct turecký plněný chléb – pide | recept
Jak upéct turecký plněný chléb – pide | recept. Podle dnešního receptu si můžete upéct jeden v Turecku rozšířený a oblíbený pokrm – pide. Má tvar loďky a je to pečivo plněné směsí mletého masa s kořením, sýrem, vejcem a zeleninou. Liší se složením náplně. Pide se většinou jí teplé, studené ale také chutná dobře, ne-li lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.
Co je potřeba
Těsto na 5–6 porcí:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 75 ml vlažného mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml vlažné vody
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- olej na vymazání
- mouka na pomoučení
Náplň:
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 lilek
- 3 rajčata
- 2 stroužky česneku
- šťáva z poloviny citronu
- mletá sladká paprika
- mletý pepř
- koření sumah
Nejprve si připravte těsto, které bude zhruba hodinu kynout. Ve vlažném mléce se lžící cukru a lžící mouky rozmíchejte droždí. Postavte na teplé místo a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mouku promíchejte v míse se solí, přilijte olej, vzešlý kvásek a nakonec vodu. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Mísu vymažte olejem, vložte do ní vypracované těsto, zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo.
Vykynuté těsto prohněťte na moukou poprášené pracovní ploše, rozdělte ho na 5–6 kousků a nechte znovu kynout 20 minut.
Z každé části vyválejte na pomoučené ploše placku silnou asi 5 mm. Čím tenčí bude těsto, tím bude pide křupavější.
Do středu placek vložte náplň, ale okraje nechte volné – asi 1,5 cm. Okraje těsta stočte směrem k náplni z obou stran a konce spojte, vznikne tvar lodičky.
Tipy
Pide plňte rovnou na plechu, přenášení je obtížné.
Diskuze k článku