Jak upéct rumový chlebíček s ovocem a ořechy | recept
Jak upéct rumový chlebíček s ovocem a ořechy | recept. Tento rumem prostoupený chlebíček vás přesvědčí o tom, že lepší tekutiny ke zvláčnění, než právě rumu není a také, že jeho spojení se sladkým sušeným ovocem a ořechy je opravdu famózní.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě na biskupský chlebíček či srnčí hřbet
- 250 g sušeného ovoce dle vlastní chuti (do receptu jsem použila 100 g švestek, 80 g datlí, 70 g brusinek)
- 100 g nasekaných ořechů (jeden druh či směs více druhů)
- 150 ml rumu
- 100 g polohrubé mouky + 1–2 lžíce na obalení ovoce
- 75 g moučkového cukru
- 60 g Hery
- 2 vajíčka
- ½ bal. prášku do pečiva
Zvolna pečte v předem vyhřáté troubě na 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) 50–55 minut. Doba pečení závisí na výšce těsta. Před vytažením z trouby tedy raději špejli vyzkoušejte, zda je chlebíček upečený i uprostřed.
Ihned po upečení, ještě horký pokapejte zbylým rumem (50 ml) a nechejte ve formě zcela vychladnout. Poté chlebíček zabalte do alobalu a nechejte v lednici nejméně přes noc zvláčnět k dokonalosti.
Skvělé je, že v lednici uskladněný chlebíček zabalený do alobalu, vydrží vláčný až dva týdny.
Tipy
Polovinu ořechů můžete nahradit strouhaným kokosem.
Diskuze k článku